Ásotthalom

2022.09.14. 08:20

Erdei menedékhelyet építettek a diákok - Fotók

Egyéjszakás erdei menedékhely készítése volt a feladata kedden délután négy csapat kilencedikes bedős diáknak az erdő közepén. A fiatalok mindannyian sikeresen megoldották a feladatot.

Arany T. János

Fontos a csapatmunka. Felsőévesek segítségével egyéjszakás erdei menedékhelyet építettek a Bedő kilencedikesei az ásotthalmi erdőben. Fotó: Sándor Judit/MW

Ismét alkalomhoz illően öltöztem Pierre Cardin átmeneti nadrágomban és színes virágmintás, de ízléses alkalmi in­­gemben. Csodás erdei szettemben vágtam át az ásotthalmi erdőn. 

A fiatal nyárfásba kell menni. 

De ez itt öreg tölgyes

 – zajlott a beszélgetés az erdészeti iskola tanerdejében, ahová néhány felsőéves diák, Bánhidy Zoltán osztályfőnök és kollégiumi nevelőtanár vezetésével érkeztek a vadonjáró szakkör kilencedikes tagjai, hogy egyéjszakás menedékhelyet készítsenek. 

Míg eldöntöttük, hogy öreg tölgyes, vagy fiatal nyárfás a célpont, Bánhidy Zoltán elmondta, hogy az erdei menedékhely építése már hagyomány, ez a harmadik alkalom, hogy a kilencedikesek felsőéves diákokkal kimennek az erdőbe. A kilencedikesek számára ez egyfajta közösségépítő is egyben, és arra is kiváló, hogy a fiatalok megismerjék egymást. Az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjaival mi is kimentünk az erdőbe menedéket építeni. 

Átvészelni az éjszakát 

Ha valakinek a természetben egy éjszakát kint kell töltenie felszerelés, sátor, hálózsák nélkül, akkor ilyen menedékben tudja átvészelni az éjszakát. Most időre kell, hogy elkészüljön, egy óra áll a fiatalok rendelkezésére

 – mondta a szakkörvezető, majd a csapatok munkának álltak. 

A munka azzal kezdődött, hogy a kilencedikesek egyike lefeküdt a földre. Ha előre gondolkodtak, akkor a legkisebbet kérték meg erre, mert annyival rövidebb búvóhelyet kellett építeni. A méretvétel után különböző hosszúságú és vastagságú ostorfadarabokra volt szükség. Egy háromszöget kell elképzelni, ami a menedék vázát adta. Ezt a két faágat kellett összekötözni, a többi már tartotta magát, ha megfelelő hosszúságúra törték. 

Határidőre elkészült 

A már rutinos és tapasztalt Tóth Bence vezetésével három kilencedikes, Máté, Rómeó és Zsolt építkeztek. A 9.c osztályos zsombói fú, Máté a csapat szóvivőjeként lelkesen nyilatkozott. 

Határidőre elkészül a projekt, meglesz az átadás. Az éjszakát kibírja benne valami szerencsétlen, akit elrabolunk, majd szólunk Wendigónak, az indián szellemnek

 – magyarázta Máté, majd Bence ránk szólt, hogy feltartom a munkaerőt. 

Még ajtó is készült 

A fiatalok nem a szépségre, hanem a hatékonyságra törekedtek. Nem volt tanácsos túl szélesre készíteni, mert az kiengedi a hőt és nem szigetel. Ha elkészült a fő merevítőág, azt két oldalról rá merőlegesen botokkal támasztották meg. Ezt ágakkal borították, ami megtartotta a szigetelésként rápakolt avart. Szabados Zoltán a díszítésről gondoskodott, kisebb ágakkal zárta le a bejáratot. Azt mondta, ennek az a célja, hogy ne lehessen belátni. Ezen elpoénkodtak egy darabig a srácok. Mind a négy csapat végzett határidőre. A jutalmuk a dicsőség mellett barátságos hátba veregetés és egy kis édesség volt. 

Wendigo, a kannibál szellem

A kilencedik osztályos, zsombói Nagy Máté által emlegetett Wendigo egy rosszindulatú, kannibál szellem az algonkin indiánok mitológiájából, amely képes megszállni az embereket. A legelső Wendigo-legendák valószínűleg a prehistorikus korban születtek, és szájhagyomány útján terjedtek. Az első írásos említést Paul Le Jeune jezsuita misszionárius tette a legendabeli teremtményről, míg Quebec-ben szolgált a korai 17. században. 
 

Bushcraft a Bedőben

A bushcraft egy angol (ausztrál) kifejezés arra, ami a természetben való túlélés és boldogulás készségét, annak fejlesztését, ismeretanyagát foglalja magában. Ilyen szükséglet például a menedékfajták ismerete és a menedéképítés. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában