23 ezer tonna erősen szennyezett iszap

2022.09.29. 18:51

Fórumot tartottak a Gyálai Holt-Tisza kármentesítéséről

Európai uniós támogatással, 4,5 milliárd forintos beruházással elkezdődött Magyarország egyik legnagyobb holtága, a Gyálai Holt-Tisza szennyezett szakaszának kármentesítése Szegeden. Erről tartottak tegnap este lakossági fórumot a Klebelsberg-telepi Közösségi Központban.

Suki Zoltán

Igyekeztek megnyugtatni a lakókat a Holt-Tisza jövőjéről. Fotó: Karnok Csaba

Nagyjából negyvenen jelentek meg azon a lakossági fórumon, amit a Gyálai Holt-Tisza szennyezett szakaszának kármentesítésével kapcsolatban tartottak szegeden a Klebelsberg-telepi Közösségi Központban tegnap. A hallgatóságban ott volt Mihálffy Béla fideszes országgyűlési képviselő és Nagy Sándor, szegedi alpolgármester is. A lakossági fórum elején a kivitelező tájékoztatta a résztvevőket a 4,5 milliárd forintból, uniós támogatással megvalósuló beruházásról.

Kóra Attila, a Békés Drén Kft-t képviselő építésvezető arról beszélt, hogy a szennyezett iszapot kiszedik a holtágból, és a szennyezettet elszállítják. Ezt csövön teszik, iszapszivattyú segítségével. Összesen három iszapkezelő teret alakítanak ki. A középső szakasz fóliával bélelt, 22 méter széles és kétszer 450 méter hosszú mederrészben végzik el a szennyezett iszap kezelését. A szakember szerint munkát gyakorlatilag már elkezdték, de jövő év őszéig eltart, akkora lesz végleges az új mederkeresztmetszet.

Kérdésként felmerült, hogy hova kerül a kitermelt iszap, amire Kóra Attila azt válaszolta, hogy a Békés megyei, engedéllyel rendelkező ecsegfalvi hulladékkezelő telepre viszik.

Közben Földing Gábor, a tervező Mecsekérc Zrt. környezetvédelmi igazgatója bemutatott egy szennyezettségi térképet, amiből kiderült, hogy a gyálai átjáró száz, illetve kétszáz méteres körzete a legszennyezettebb. Itt a becslések szerint 23 ezer tonna erősen szennyezett iszap van jelenleg. A szakember azt is elmondta, hogy külön kezelik az erősen, és a kevésbé szennyezett iszapot.

Kérdés volt, hogy a lakosság hol jelezheti azt, ha a munkák közben valamilyen probléma merülne fel. Ezt a kivitelező cégnél, vagyis a Békés Drén Kft-nél tehetik meg.

Az egyik legfontosabb kérdés az volt, hogy az ottmaradt, már nem szennyezett iszap milyen minőségű lesz. Erre az volt a válasz, hogy a munkák vége után akár parkosítani is lehet a talajt. A fórumon az is kiderült, hogy ha esetleg az iszapot elszállító teherautók miatt gond lenne valamelyik út menti házzal, akkor azt felmérik, és kártalanítják a tulajdonost.

Korábban Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta, a Gyálai Holt-Tisza állapota legalább ötvenéves probléma. A hosszú előkészítés után elinduló projekt eredményeként a környéken lakók sokkal jobb körülmények között élhetnek majd.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában