Szeged

2022.09.14. 07:00

Háromszoros Európa-bajnok lett a szegedi asztaliteniszező

Három aranyérmet szerzett Oxfordban a Szervátültetettek és Művesekezeltek XI. Európa-bajnokságán Bácsi Bernát. A 44 éves asztaliteniszező 6 éves korában fogott először ütőt a kezébe, és bár 2012-ben csontvelő-átültetésen esett át, ez sem törte meg sportolói karrierjét.

Timár Kriszta

Fotó: Karnok Csaba

Oxfordban rendezték meg a Szervátültetettek és Művesekezeltek XI. Európa-bajnokságát, ahol a magyar küldöttség összesen 41 arany-, 40 ezüst- és 42 bronzérmet harcolt ki. Az egyik legsikeresebb versenyző a szegedi Bácsi Bernát volt, aki egymaga három aranyérmet hozott haza. Minden számban, amelyben elindult, vagyis egyéniben, valamint férfi és vegyes párosban is győzni tudott Szendi Jánossal, illetve Tóth Irmával az oldalán, így háromszoros Európa-bajnokként térhetett haza.

A Szegeden élő, 44 éves asztaliteniszező 6 éves korában fogott először ütőt a kezébe.

Igazából a véletlennek köszönhetem ezt a sportot. Mezőberényben éltem akkor, az édesanyám taekwondo edzésre akart vinni. De elnéztük az órát, abban az időpontban pingpong volt. Viszont ha már ott voltam, az edző azt mondta, fogjak meg egy ütőt és próbáljam ki. Aztán ott ragadtam 

– mosolygott.

A férfi  2012-ben esett át csontvelő-átültetésen. 

Bár nem titkolom, nem is szoktam mesélni. Leukémiám volt, három éve azonban már panaszmentes vagyok 

– mondta. 

Bácsi Bernát háromszoros Európa-bajnokként térhetett haza a transzplantáltak viadaláról. Fotó: Karnok Csaba

Betegsége olyannyira nem befolyásolta sportolói pályafutását, hogy néhány évvel ezelőttig kizárólag az egészséges embereknek szervezett bajnokságokon vett részt, jelenleg is MB2-es játékos.

Nem is tudtam, hogy van transzplantáltaknak külön verseny, edzőként azonban egyszer meghívtak egy ilyen eseményre segíteni. Ezt követően igazoltam le én is a szövetségbe, így a 3 évvel ezelőtti világbajnokságra lényegében a semmiből kerültem ki válogatott tagként. Ott sajnos kiestem a legjobb 8-ból, ami annyira megviselt, hogy elhatároztam, a következő versenyre sokkal jobban felkészülök. Így amellett, hogy gyerekeknek tartok edzéseket a Szegedi Asztalitenisz Sport Klubban, magam is minden nap gyakorlok 

– mesélte.

Bácsi Bernát egyébként azt mondta, a transzplantáció semmiben nem akadályozza sportolóként, sőt a szervátültetetteknek javasolt is a rendszeres mozgás. Talán csak annyi hátrányt érez, hogy gyorsabban fárad el, mint egy átlagos játékos. Neki már gyógyszert sem kell szednie, mégsem gondolkodik azon, hogy hagyományos nagy versenyeken induljon, ott csak csapatban áll asztalhoz.

Valahogy nem motivál, mert tudom, hogy ott nagyon nehéz az élmezőnybe kerülni. A transzplantáltak világbajnokságára viszont nagyon komolyan edzek, ami 8 hónap múlva lesz Ausztráliában. Itt nincs olimpia, csak Európa- és világbajnokság éves váltásban, a Covid miatt azonban az utóbbi két év kimaradt. Mondhatnám, hogy 2019-ről ismerem a mezőnyt, de ez nem igaz, mert mindig vannak újak, és sajnos mennek el korábbi versenyzők is. De bízom benne, hogy ezúttal sikeresebb leszek, mint az első világversenyemen 

– fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában