Makón volt 2 hónapig

2022.09.29. 07:00

Hazatér Gábor Áron rézágyúja

Több mint két hónapon át vendégeskedett Makón, a József Attila Múzeumban Gábor Áron nevezetes, népdalban is megénekelt rézágyúja – az intézmény dolgozói a napokban vettek tőle búcsút.

Szabó Imre

A makói múzeum dolgozói a nevezetes tüzérségi fegyverrel. Fotó: József Attila Múzeum

A tárlat, amelynek legnagyobb attrakciója volt, a múzeumok éjszakáján nyílt meg. A kiállításon az egyetlen megmaradt Gábor Áron-féle ágyú mellett honvéd katonatisztek fegyverei és egyenruháinak részletei, zászlók és olyan használati tárgyak is szerepeltek, amelyek közelebb hozták az érdeklődőkhöz a szabadságharc és az azt követő megtorlás időszakát, a nemzeti hősök börtönben töltött éveit. 

A kiállítás népszerűségét jól jelzi, hogy nem csupán Makóról és a környező településekről, hanem szerte az országból és külföldről is érkeztek a múzeumba vendégek – tudtuk meg Szikszai Zsuzsanna igazgatótól. A három hónap alatt összesen 4760 látogató tekintette meg a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum relikviáit. Sok esetben szelfiztek az ágyúval, néhányan pedig el is énekelték mellette a Gábor Áron rézágyúja kezdetű népdalt. Mint korábban megírtuk, a kiállított nehézfegyvert sohasem használták, mert a belsejében történt egy öntési hiba. Ettől függetlenül teljesen ugyanolyan, mint a többi Gábor Áron-féle ágyú, amelyeket viszont használtak is az 1848–49-es szabadságharcban. Makóra rendőri kísérettel hozták Budapestről.  

A kiállítást kísérő rendezvények tették színesebbé, a megnyitó témához kapcsolódó családi programjai, valamint a hagyományőrző huszárok bemutatói mellett Süli Attila őrnagy, történész rendkívüli tárlatvezetést és előadást tartott a múzeumban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában