Kiadvány mutatja be

2022.09.09. 12:33

Kevés iskola büszkélkedhet saját múzeummal, mint a Bedő

Az országban kevés iskola büszkélkedhet saját múzeummal. Az ásotthalmi erdészeti iskola pályázati pénzből 26 oldalas kiadványt készített, amelyben múzeumukat és annak látnivalóit mutatják be.

Arany T. János

Fotó: Karnok Csaba

Mint korábban megírtuk, számos kiadványt írt és szerkesztett az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója, Andrésiné Ambrus Ildikó és férje, Andrési Pál. Legutóbb két könyvet mutattunk be, egy-egy kalendáriumot írt Andrási Pál: egyet a madarakról, egy másikat pedig a természetről. A közelmúltban újabb ismeretterjesztő kiadvány készült el.

Fotós: Karnok Csaba

Az Agrárminisztérium környezeti nevelési programjának pályázatán az iskola mellett működő Ásotthalmi Bedő Albert Alapítvány pályázott. A célok között tanulók tanulmányútja, ismeretterjesztő kiadványok és animációs kisfilmek készítésének támogatása szerepel. Ennek köszönhetően adtuk ki újból az iskolánk erdészeti múzeumát bemutató kiadványt

 – magyarázta az igazgató. A 26 oldalas füzet egy korábbi, húsz évvel ezelőtti kiadás átdolgozott, korszerűsített változata. Szerkesztője Andrési Pál, az iskola szakmai-műszaki vezetője, aki már dolgozik a következő ismeretterjesztő kiadványon, ami a tanulmányi erdő növényvilágát mutatja be.

Fotós: Karnok Csaba

A fotókkal és térképekkel gazdagon illusztrált kötet a múzeum történeti áttekintésével kezdődik, megtalálható benne a különböző helyiségek, az azokban kiállított látnivalók, az iskola és az erdészeti oktatás történetének részletes bemutatása is.

Sok csoport érkezik az iskolába, és úgy gondoljuk, egy ilyen ismeretterjesztő kiadvánnyal a múzeumunkat és az iskolát népszerűsíteni tudjuk. Aki megvásárolja a kötetet, az intézményünk alapítványát támogatja 

– tette hozzá az igazgató.

Fotós: Karnok Csaba

Századik születésnapi ajándék

Ásotthalmon 1883 óta folyik erdészeti képzés a Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban. Egykor az iskola főépületében két szertárszoba állt az épület két végében, az egyik erdészeti, a másik vadászati relikviákkal megpakolva. Ahogy egyre nőtt a tanulók létszáma, szükség lett termekre, ezért tárolóhelyiségekbe pakolták ki ezeket a tárgyakat. Az iskola százéves évfordulójára, 1983-ban készült el a múzeumnak is helyet adó panelépület alul tanulószobákkal, felül a múzeummal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában