Futónagykövet

2022.09.21. 15:01

Kilométerenként gyűlnek az adományok

Futónagykövet lett a Csongrádi Információs Központ igazgatója. Futásával a kárpátaljai könyvtárakat támogatja abban, hogy magyar nyelvű könyveket tudjanak vásárolni.

Majzik Attila

Futónagykövet lett Illés Péter: a könyvtárt és a múzeumot magába foglaló Csongrádi Információs Központ igazgatója évek óta fut, most pedig egy nemes cél érdekében rója a kilométereket. Futásával a kárpátaljai könyvtárakat támogatja abban, hogy magyar nyelvű könyveket tudjanak vásárolni.

Az ügyet a székelyudvarhelyi Bibliofil Alapítvány karolta fel, hogy újabb magyar nyelvű könyveket és kiadványokat szerezzenek be a háború sújtotta, Kárpátalján működő könyvtárak számára.

A cél mellé a Kárpát-medencéből több országból is csatlakoztak, így Romániából, Szlovákiából, Ukrajnából és Magyarországról is többen gyűjtik a kilométereket. Ki többet, ki kevesebbet vállalt, Illés Péter 100 kilométer lefutását tűzte ki.

Számunkra természetes, hogy magyarul beszélünk, és ha kikapcsolódni vagy tanulni szeretnénk, akkor tudunk magyar könyveket a kezünkbe venni, azonban ez Kárpátalján egyáltalán nincs így. A Márai-program megszűnésével teljesen lehetetlenné válik, hogy a Magyarországon frissen megjelenő könyvtermésből bármi is eljusson ezekbe a könyvtárakba, más lehetőség pedig igazából nincs is arra, hogy az ott élő magyarok magyar könyvet foghassanak a kezükbe. Ezért szeretnénk támogatni, hogy legalább valamennyi új könyvet vehessenek maguknak az ottani magyar könyvtárak

 – fogalmazott a futónagykövet.

A támogatási időszak október 9-ig tart, az udvarhely.fussneki.ro/nagykovetek oldalon lehet megkeresni Illés Pétert és rajta keresztül a kárpátaljai könyvtárakat támogatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában