Szegedi hírek

2022.09.30. 13:59

Leleplezték a Pick Szalámigyár alapítójának emléktábláját - Fotók

Éppen 135 évvel ezelőtt, 1887-ben kezdte meg működését Pick Márk első saját tulajdonú, gőzgéppel hajtott ipartelepe a Gutenberg utca 12. szám alatt, ahol először készült gép segítségével szalámi.

Kiss Anna

Takács István a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója és Felletár Zsolt az emléktábla állításának kezdeményezője leplezte le az emlékművet. Fotó: Karnok Csaba

Az épületnél pénteken emléktáblát avattak Felletár Zsolt ipartörténeti kutató kezdeményezésére, a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület szervezésében. Az eseményen Takács István, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy Pick Márk történelmi jelentőségű munkát végzett, jó üzleti érzékkel rendelkezett, és megteremtette azt a tőkét, amely által később kisipari vállalatból versenyképes gyár fejlődött.

Leszögezte, Pick Márk volt az, aki megalkotta a ma már hungarikumnak számító téliszalámit és azt a céget, mely már több mint másfél évszázada működik Szegeden. Hozzátette, a fejlesztések ellenére változatlan a szalámi receptje már másfél évszázada, és a fűszerezés hétpecsétes titok tudott maradni ennyi idő elteltével is. Arra emlékeztetett, Pick Márk először a városban és annak környékén értékesítette a szalámit, ma viszont már 35 országba exportálnak, a megnövekedett igény miatt pedig a kapacitást is bővítik a Szabadkai úton.

Az emléktábla leleplezése előtt Marjanucz László, a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület elnöke elmondta, a Pick Szalámigyár alapítója Olaszországban volt tanulmányúton mielőtt szalámigyártásba kezdett, vagyis ott tökéletesítette a tudását, ahol ez a tudás már akkor tradícióval bírt. Hozzátette, bár sokan próbálkoztak hazánkban és a városban is szalámigyártással, de világmárkát csak Pick Márk csinált, az ő általa létrehozott technológiai bázis a magyar műszaki kultúra egyik letéteményese volt.

Az emléktábla létrehozását a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal is támogatta. Pénteken Holubán Csilla, a Szegedi Járási Hivatal vezetője kiemelte, Pick Márk tőkeereje eltörpült a képzelőereje mellett, de megtalálta az üzleti lehetőséget a szalámigyártásban akkor, amikor hazánkban nem állt erős lábakon a húsipar. Megjegyezte, jó érzékkel jó helyen próbálkozott, hiszen a Tisza közelében zajlott az érlelés, melyhez kedvező feltételeket teremtett a folyó levegője. Rámutatott, aprólékos, egyedülálló eljárást dolgozott ki Pick Márk, a cég világsikerének pedig a mai napig ez a titka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában