A nap cukisága

2022.09.16. 21:45

Lukács, a templom macskája

Lukáccsal úgy találkoztunk, hogy a zákányszéki templom felújításáról beszélgettünk a karzaton a plébánossal, amikor lent besétált a macska. A hívek jól ismerik a templom macskáját, mosolyognak is, amikor Lukács tanításai kerülnek szóba.

Arany T. János

Lukács, a zákányszéki Szentháromság templom macskája a padsorok között ellenőrzi a nemrég felújított padlóburkolatot. Fotó: Sándor Judit/MW

Egy őszi napon történt, hogy Janes Zoltán, Bordány és Zákányszék plébánosa a bordányi Szent István király templomban misézett. – Ültem a gyóntatószékben, amikor egyszer csak beszaladt egy kiscica. Furcsa volt, mert zsúfolt mise volt, rengeteg láb között kellett elszaladnia, mire kikötött nálam. Fogta magát és a kabátom ujján felszaladt a nyakamba és ott megpihent. Mindez október 18-án, Szent Lukács evangélista ünnepén történt, így kapta a macska a Lukács nevet – mesélte a plébános. Janes atya hozzátette, templomba jár Lukács, de a miséken nem vesz részt.

Lukács evangélista a négy evangélista egyike. A keresztény hagyomány szerint a harmadik evangélium és Az apostolok cselekedetei című kanonikus bibliai könyv írója. A szíriai Antiokheia városában született. Életéről keveset tudunk: csak Pál apostol kolosszeiekhez írt levele alapján feltételezik, hogy eredeti foglalkozása szerint orvos volt. A hagyomány azt tartja, hogy kedvelte a festészetet, képfaragást, szónoklatot. Pál apostol térítette meg, és Lukács őt követte apostoli útjában. 

Lukács, a zákányszéki Szentháromság templom macskája a padsorok között ellenőrzi a nemrég felújított padlóburkolatot. Fotó: Sándor Judit/MW

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában