Hurrikánban egy magyar

2022.09.30. 17:30

Makói szemmel Floridából: pont felettünk vonult el az évszázad vihara - Fotók

Bogdán Károly, Charlie, dacára annak hogy évtizedek óta Daytona Beach közelében él Közép-Floridában, még nagyon sok magyar barátja, ismerőse van, akik most aggódva figyelik a tengerentúli időjárást.

Szombat Mihály

Fotó : Bogdán Károly

Bogdán Károly, ismerőseinek Karcsi, vagyis Charlie, 31 éve költözött családjával Makóról Floridába, ám a régi kapcsolatok megmaradtak. Charlie rendre oszt meg a hazaiakkal fotókat, történteket, videókat. Háza Ormond Beachen, Daytona Beachtől pár kilométerre található északra, éppen a nyugati partra minap lecsapó hurrikán útjában. Magyar ismerősei most aggódva követték figyelemmel, hogyan vészelik át az óriási vihart, jelesül a még a világűrből is látszódó Ian hurrikánt.

A világsajtó valóban helyesen írta le, az évszázad vihara vonult át felettünk, és sajnos még nincs vége. Fort Myerstől Orlandoig csökkent ugyan az ereje, felettünk már csak 1-es volt és a "szeme" kifordult az óceán felé, de onnan még visszatérhet, ráadásul a vége, a "farka" a legerősebb az ilyen hurrikánnak. Sőt, felettünk is elég ijesztő!

 - kezdte beszámolóját Charlie.

Hazánk és Florida között 6 óra az időeltérés, így délután 3 órai beszélgetésünkkor ott reggel 9 óra volt. Ekkor olyan szél és eső verte a tájat, hogy Charlie nem tudott kimenni fotózni, de az ablakon keresztül sem volt értelme, mert az csupa víz volt. Elmesélte, az ilyen viharokra mindig felkészülnek, élelmiszerből, sörből, vodkából betáraznak és a ház biztonságában próbálják átvészelni ezeket a napokat.

Charlie gyermekei már felnőttek, egyikük már meg is nősült, de közel laknak, alig 5 illetve 15 percnyi autóútra a szülői háztól. Náluk, ahogyan további 2,6 millió háztartásban, nincs áram, míg Charliéknél volt, néha-néha ment csak el, de mint elmondta, az sem nagy baj, hiszen van generátora.

Charlie 61 éves, még dolgozik, egy közeli hotelbe jár, ahol mindenes, karbantartó a hét négy napján, emellett pedig van egy magasnyomású mosó vállalkozása, de ilyenkor napokra a házban ragad. Most még kijárási tilalmat is elrendeltek, csak az mehetett ki, aki például a szállodákban rekedt turistákkal foglalkozik.

Nekem szerencsém van, itt, ahol én lakom az a környék legmagasabb pontja és körbe vesz minket egy folyó, patkó alakban, és ez elvezeti a vizet. Fort Myers környékén már kevésbé voltak szerencsések, ott az árvíz a házak tetejével volt egyvonalban

 - tette hozzá.

Charlie még elmondta, a floridai élet egyébként, az ilyen viharoktól eltekintve, nagyszerű, vidám és békés.

Most még az egyébként gyakran felbukkanó aligátorok is eltűntek, a mély vízbe húzódnak, mert ők sem hülyék 

- tette hozzá nevetve.

Charlie még elmesélte, 31 év alatt nagyon sok hurrikánt vészeltek már át, a számát sem tudná megmondani, de ilyenkor mindig feltankolnak, vesznek például csomó elemet, hogy a rádiót hallgatni tudják, mert volt olyan, hogy egy hétig nem volt áram, de a rádióadók és a meteorológusok 24 órában követik és közvetítik az eseményeket. Most is ez történik, és természetesen bíznak abban, hogy mihamarabb lecsitul és elenyészik a hurrikán.

Cikkünk megjelenésekor kaptuk a hírt Karcsitól, hogy úgy tűnik véget ért az ítéletidő.

Fotó : Bogdán Károly
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában