Szeged

2022.09.13. 17:30

Megelégelték a dugókat

Sorompómentes életet szeretnének a szentmihályiak, ezért most platformot indítottak azért, hogy aluljáró épüljön 2030-ig a Szabadkai úti vasúti átjárónál. Jó hír, hogy az árvízi töltés nem kizáró ok, az országban több helyen végeztek már hasonló beruházást.

Kiss Anna

Egyre gyakrabban csukódik le a sorompó a Szabadkai úton. Sokszor a mentőnek is várakoznia kell. Fotó: Karnok Csaba

Megalakult az "Életünk sorompók nélkül" platform a vasútmentes Szentmihályért a helyiek, valamint Nógrádi Tibor, a körzet korábbi önkormányzati képviselőjének kezdeményezésére. A céljuk az, hogy megszüntessék a Szeged déli bevezető szakaszán uralkodó közlekedési káoszt, amelyet a Szabadkai úti vasúti átjáró nagy vonatforgalma okoz.

Nógrádi Tibor lapunknak elmondta, eddig is komoly gondot okozott az egy szintben lévő vasúti és közúti közlekedés kereszteződése, azonban a következő hónapokban a Szeged–Szabadka vasútvonal forgalmának megnövekedés miatt a helyzet tovább súlyosbodhat. Hozzátette, Szeged legnagyobb dugója itt alakul ki, a szegedi oldalon sokszor szinte a Vám térig, míg a bevezető oldalon a szentmihályi Y-kereszteződésig ér a sor. 

Kiemelte, éppen ezért azt szeretnék, hogy 2030-ig aluljáró épüljön a Szabadkai úton. Megjegyezte, árvízi töltésen haladó vasútról van szó, azonban hazánkban már több helyen épült olyan aluljáró, amely a töltésen lévő vasút alá viszi be a közúti közlekedést, például a Békés megyei Gyomaendrődön.

Hozzátette, a helyiek kezdeményezésével és támogatásával lobbierőt, aláírásokat gyűjtenek most, és bíznak abban, hogy a céljuk eléréséhez kormányzati segítséget kapnak majd. Jelezte, korábban már volt aluljáróépítésre irányuló kezdeményezés Szegeden, a Modern Városok program fejlesztései közé szerették volna beépíteni, azonban a városvezetés másra tette a voksát, más beruházást tartott fontosnak.

Fotó: Karnok Csaba 
 

Mihálffy Béla, a térség országgyűlési képviselője az elsők között állt a civil kezdeményezés mellé. A Délmagyarországnak azt mondta, bízik abban, hogy a szentmihályiak a Holt-Tisza rehabilitációjáért indított akciójukhoz hasonlóan sikerrel járnak most is.

Megjegyezte, nagy szükség lenne az aluljáróra, hiszen áldatlan állapotok vannak a Szabadkai úti vasúti átjárónál, ahol gyakran halad át szirénázó mentőautó is, viszont naponta előfordul az, hogy sorompó akadályozza a mentő áthaladását. Pedig ha baj van, minden perc számít, fontos, hogy mielőbb megérkezzen az életmentő segítség – mutatott rá. Mihálffy kiemelte, az aluljáró megépítése minden szegedi érdeke, de ugyanolyan fontos a röszkeiek számára is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában