Így nézhetett ki

2022.09.09. 19:30

Megelevenedik az Árpád-kori templom

Majzik Attila

Így nézhetett ki az ecseri templom. Az elkészült modellt minden oldalról körbe lehet járni. Fotó: Niethammer Zoltán

Elkészült az ecseri templomrom virtuális rekonstrukciójának újabb fázisával Niethammer Zoltán. Az informatika tanár az eredeti állapotában próbálta megrajzolni a középkori épületet, de mivel alig akad hiteles forrás, ezért sok helyen a fantáziájára kellett támaszkodnia.

Ez az állapot egy szakmailag nem egyeztetett verziót ábrázol. Sajnos, mivel kevés a rendelkezésünkre álló adat, így sok a bizonytalanság az ecseri templommal kapcsolatban. Alig van hiteles forrás, szinte csak találgattam, hogy milyen lehetett eredetileg az épület. Például abban sem lehetünk biztosak, hogy eredetileg volt tornya vagy sem, hány ablaka lehetett, vagy hogy hol állhatott a bejárata 

 magyarázta Niethammer Zoltán.

A Kiss Bálint Református Általános Iskola informatika tanára a munkájában a saját méréseire, a templom méretarányos alaprajzára, ezen kívül pedig egy ezernyolcszázas évek végén készült dagerrotípiára és pár újabb fotóra támaszkodhat.

Tanulmányoztam a korabeli templomokat, amelyek jobb állapotban megmaradtak, ezek alapján készült a mostani 3D modell. Így került rá a torony is: ugyan a helyszínen semmi nyoma nincs, ennek ellenére rajzoltam, mivel szinte minden megmaradt korabeli templomon megtalálható. Az is lehet, hogy a hajó tetejére fából emeltek tornyot, erre is van példa. A bejárat helyén is sokat gondolkodtam, mivel az többnyire a hajó végén, a toronynál van. Itt mintha a déli oldalon lett volna ennek nyoma, bár ez sem egyértelmű. Az ablakok száma viszont majdnem biztos, hogy kettő, mivel az 1898-as Farkas-féle képen még látszik a jobb oldali ablak egy része 

részletezte a 13. század második felében épült templom romja körül felmerülő kérdéseket Niethammer Zoltán.

A pedagógus hozzátette, még az ősz folyamán konzultál a Kecskeméti Katona József Múzeum régészével, azt követően tovább pontosítja és finomítja a templom modelljét. Niethammer Zoltán úgy látja, az elkészült virtuális rekonstrukciót oktatási és turisztikai céllal is használhatják majd.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában