Elképesztő számok

2022.09.13. 07:40

Napi 209 utas használja a Jovány buszokat

Kovács Erika

Sokan csodálkoztak az utasszámlálás eredményén, mert a munkás és iskolajáratok kivételével, napközben alig lézeng valaki a Jovány buszokon. Fotó: archív

Fotó: Kovács Erika

Utasszámlálást tartott Hódmezővásárhelyen az önkormányzat cége, a HMSZ Zrt. a Jovány busz járatain. Ez alapján az jött ki, hogy éves szinten 75 ezren utaznak az önkormányzat által finanszírozott járatokon. Sokak csodálkoztak a magas számon, ugyanis napközben alig lézengenek a buszokon, jó, ha 1-2 ember ül a járműveken, sokszor még annyian sem.

Az önkormányzat, szokásához híven kizárólag a saját médiáját tájékoztatta az utasszámlálásról. A Vásárhelyi Televízió beszámolója szerint augusztusban napi és heti bontásban mérték a helyi járatos buszon utazók számát. Szabó János alpolgármester azt mondta, a hivatalos jegyzőkönyv szerint a napi utasszám 209 fő, ami hetente 1452 utast jelent, éves szinten pedig több mint 75 ezret. Ősszel megismétlik az utasszámlálást, mert a tapasztalatuk szerint akkor többen utaznak a járatokon. Jovány Gyula, az önkormányzati buszpályázat nyertese szerint viszont 80-90 ezer utas közötti az éves forgalmuk, mert ősszel járatonként legalább 20 százalékkal több, heti 2000 utast szállítanak. 

Hamarosan új megállóhelyeket is beiktatnak a körjáratokba, a nyugdíjas lakóparknál, a Zalaegerszeg térnél, a Rárósi úton, illetve a Tóalj utcai megállókat áthelyezik az Oldalkosár utcára.

A városi tévé közösségi oldalán közöltek még egy érdekes adatot. Eszerint a Volán helyi járatos buszaira 2021-ben 15384 vonaljegyet és 791 bérletet váltottak az utasok, azt viszont nem ismertették, hogy ez a szám mennyi volt a Jovány busz esetében, pedig az adatok ismertek. A vásárhelyi közgyűlés idén március 10-én tartott ülésén elhangzott, tavaly a Jovány buszokon 1875 buszjegyért fizettek az utasok, aminek a bevétele 391 750 forint volt. Bérletet nem értékesítettek. Igaz, az nem teljes év volt. Márciusban kezdték a munkát, amit a hatóság döntése értelmében szabálytalanságok miatt azonnal fel is függesztettek 3 hónapra. Városkártyával ingyenes ugyan az utazás, de tavaly azzal csak alig 1200 lakos rendelkezett.

A Jovány busszal idén április 1-től további két évre kötött megállapodást az önkormányzat. A szerződés szerint a közszolgáltatás évi volumene nem haladhatja meg a 300 ezer kilométert, amiért menetrendi kilométerenként 389 forint + ÁFA összeget kap a vállalkozó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában