Szegedi hírek

2022.09.24. 19:30

Szakmafesztivált rendeztek a Dugonics téren - Fotók

Ismét benépesült szombaton a szegedi Dugonics tér és környéke, ahol második alkalommal rendezték meg a Szakmafesztivál elnevezésű pályaorientációs napot. Volt tánc, zene, szerelés, ingyen fodrászat, lézeres gravírozás és mindenféle más érdekesség.

Munkatársunktól

Mindenki talált magának hasznos elfoglaltságot és közben számos szakmával ismerkedhettek meg a felsős általános iskolások szombaton a II. Szakmafesztiválon. Fotó: Török János

Te nézelődsz?

 – kérdeztem egy őszinte, nyílt tekintetű kedves fiútól a szegedi Dugonics téren szombat délelőtt miközben szakmákat párosítottunk az ahhoz szükséges kompetenciákkal, de azt válaszolta, hogy nem, ő a Krúdyba jár már két éve.

Nagy volt az érdeklődés

Nagy volt az érdeklődés, zsúfolásig megtelt a tér, ahol szombaton 9 órától rendezték meg a II. Szakmafesztivál elnevezésű pályaorientációs napot. A Szegedi Szakképzési Centrum családi nap jellegű programja a felsős általános iskolások pályaválasztását segíti. Valóban, nagyon sokan családostul érkeztek, hogy alaposan szétnézzenek.

Tíz intézmény, széles kínálat

Látnivaló és kipróbálni való pedig volt bőven. A Szegedi Szakképzési Centrum fenntartásában működő tíz középfokú szakképző intézmény széles szakmakínálatának bemutatásával és élményszerű programokkal hozta közelebb a családokat a szakképzéshez. Egyúttal láthatóvá teszik az egyes szakmákban rejlő szépségeket, és különböző eszközökkel – például szimulátorokkal, legorobotikával – betekintést engednek az iskolák falain belül folyó oktatási munkába.

Lézergravírozás hajvágással

Az alkalmi pódiumon az iskolák igazgatói, képviselői váltották egymást, akik röviden bemutatták intézményünket. A standoknál csillogó tekintetű kamaszok festegettek, kísérleteztek. Én magam is szeretek új dolgokat tanulni és mivel a Szegedi SZC Csonka János Technikum egyik standján nem volt nagy tömeg megtekintettem a víz- és olajpumpa-tömítés készítésének rejtelmeit, aminek az a lényege, hogy kézügyesség is kell hozzá. Mellette egy próbapadra szerelt ezer köbcentis, háromhengeres Toyota motor segítségével hibákat szimuláltak, amiket számítógép segítségével lehetett megtalálni.

Nagy sikere volt még a fából készült kulcstartóba 4 wattos lézerrel történő gravírozásnak. Sokan kihasználták a lehetőséget és beültek a Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola fodrász tanulóinak székeibe egy ingyen hajvágásra, vagy frizuraalakításra. A fiatalok akkor sem jöttek zavarba amikor teljesen kopasz fotóriporterünknek kellett ajánlani valamit. Hosszú szőke, dauerolt parókát javasoltak.

A tudatos pályaválasztást segítik

A tavalyi nagysikerű Szakmafesztivál után a SZSZC célja idén is változatlan volt: azért rendezte meg az általános iskolások felső tagozatán tanulóknak és a pályaorientációban résztvevő szülőknek szóló családi napot, hogy a szakmák bemutatásával segítse a tudatos pályaválasztást, valamint minél szélesebb körben elérje Szeged és környéke lakosságát, a jövő generációját. Bár a szervezők az interaktív programokra helyezték a hangsúlyt, számos más szórakozási lehetőséget is biztosítottak a résztvevőknek: többek között ugrálóvár, játszóház és akadálypálya szórakoztatta a családok apraját-nagyját.

A régió legjelentősebb szakképzési centruma

A 2015. július 1-jével megalakult Szegedi Szakképzési Centrum jelenleg 10 szakképző intézménnyel és 20 telephellyel, 2 településen (Szeged, Mórahalom) működik. A Dél-alföldi régió legjelentősebb szakképzési centrumaként iskolái 21 ágazatban 75 szakmára készítik fel a tanulókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában