Közel 700 millió forintból újult meg az általános iskola

2022.09.23. 19:30

Tartalommal töltik meg az újonnan épült tantermeket Mórahalmon

Közel 700 millió forintból újult meg a Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola. Az iskola diákjai mára belakták az intézmény új épületét is, amelyben három tanterem kapott helyet. Ének-zene és egy fizikaórán jártunk.

Arany T. János

Ének-zene óra az 5/b-ben. Fotó: Török János

Tavasszal írtuk meg, hogy közel 700 millió forintos uniós támogatásból újult meg az általános iskola Mórahalmon. Az átadóünnepségen részt vett Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának akkori minisztere is. A beruházás során új épületszárnyat emeltek, ahol a természettudományos, művészeti és a technika tantárgyak élményszerű oktatását lehetővé tevő tantermek kaptak helyet. Megújultak az iskola belső terei, a tetőtérben az egyénre szabott oktatás feltételeit biztosító foglalkoztatószobákat alakítottak ki, a tornateremben új sportpadlót fektettek le. 

Gyorsan belakták 

A felújított épületet gyorsan belakták a diákok, de az új épületszárny birtokba vételére a különböző szakhatósági engedélyek miatt szeptemberig várni kellett. 

Most az új tereket tartalommal töltjük meg. Itt a művészeti teremben rajz-, vizuális kultúra és ének-zene órákat, a természettudományos laborban fizika-, kémia-, biológiaórákat tartunk, a technika teremben többek között barkácsolás zajlik majd. Felső tagozaton vizuális kultúra és énekórákból összesen 18, természetismeretből összesen 24 óra van az iskolákban

 – magyarázta Kazi Mária, a Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola igazgatója. 

Nagyon várták 

Az új épület egyik tantermében Domokos Márta tartott fizikaórát. A tanárnő főállásban Mórahalmon dolgozik, hetente két napot az ásotthalmi Kiss Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában tanít fizikát és kémiát. 

Augusztus utolsó napjaiban került hozzánk a tanárnő, ő is most lakja be ezt a termet. Nagyon fontos a számára, hogy kipróbálhassák a gyerekek az eszközöket és kísérletezzenek, amire az új tanterem kiválóan alkalmas

 – mutatta az igazgatónő. – A gyerekek pedig alig várták, hogy átkerüljenek ide az órák, szétnézhessenek és használhassák a tantermeket – tette hozzá. 

Látványosabbak az órák 

A 8.b osztályosok az analóg és digitális mérőműszerek közötti különbségekkel ismerkedtek. 

Eddig átlagos tanteremben tanultunk. Nem volt ennyi segédeszköz, amivel dolgozni lehetett. Itt sokkal jobb, mert több mindent ki lehet próbálni és látványosabb az óra

 – mondta a nyolcadikos Csiszár Kincső, akinek pont a fizika az egyik kedvenc tantárgya. A másik tanteremben az 5.b osztálynak tartott ének-zene órát Illésné Babai Gizella. 

Számok, eredmények
A mórahalmi iskola 437 munkanap alatt 365 köbméter beton, 12160 darab tégla felhasználásával újult meg. Minden tantermet nagy méretű digitális táblával szereltek fel. Az önműködő ajtók mellett ezek a gyerekek nagy kedvencei. A tetőtérben olyan helyiségeket alakítottak ki, ahol kisebb csoportokban az eltérő tanterv szerint tanuló gyerekekkel foglalkoznak a pedagógusok. Ez jelentős könnyebbség a szülőknek, mert így helyben biztosított a gyerekek számára a fejlesztőfoglalkozás. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában