Most a hegedűnek némuljon zengése...

2022.09.25. 18:03

Vőfélymustra Kiszomboron

Első alkalommal rendeztek vőfélymustrát a kiszombori Ady Endre Művelődési Házban vasárnap.

Szabó Imre

A vőfélymustra egyik pillanata. Fotó: Szabó Imre

A cél az volt, hogy megidézzék a hagyományos lagzik hangulatát, és közben a házasulni készülők ki tudják választani azt, aki a nagy nap ceremóniáját vezeti.

A vőfély az ifjú férj, azaz a vő szóvivője, beszélő fele. A magyar nyelvben azonban szokás a szavak lágyítása, így lett idővel a vőfélből vőfély

 – adott magyarázatot a nem mindennapi kifejezésre a vasárnapi vőfélymustrán a találkozó egyik résztvevője, a kiszombori Baranyi Csaba. Azt is elmondta, hogy akik ezt a hivatást művelik, látszólag csak mulatoznak és szavalgatnak, valójában azonban az ő vállukon nyugszik a teljes szertartás. A vőfély dolga mindent megszervezni, olykor még a sütés-főzést is, illetve összetartani a násznépet és gondoskodni a jó hangulatról. 

Mi is emberek vagyunk, olykor bakizunk, de ezen tovább kell lépni, mintha mi sem történt volna

 – avatott be a szakma titkaiba.

Kiszomboron, az Ady Endre Művelődési Házban először rendezett vőfélymustrát vasárnap délután a helybeli Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör. Részt vett rajta a helybeli Baranyi Csaba, Farkas Károly András és Varga Attila, illetve Horváth Csabáné Erika Csanádpalotáról és Kővágó Attila Marosleléről. A rendezvény tulajdonképpen a hagyományos lakodalmak megidézése volt, bő két és fél órába beszorítva. Mindenki jól szórakozhatott, aki szereti az efféle mulatságokat – a kultúrház nézőtere meg is telt zsúfolásig –, és közben a házasulni készülők kiválaszthatták azt, aki a nagy nap ceremóniáját vezeti. A muzsikát a Vigadó zenekar szolgáltatta. 

Mint megtudtuk, Kiszomboron a mai napig él a vőfélyfogadás hagyománya, és azért van sok belőlük, mert itt tevékenykedett egykor közülük egy országos hírű, Selyem János. A rendezvénnyel rá is emlékeztek. A honismereti kör elnöke, Endrész Erzsébet azt mondta, a vőfélymustra egyik tagjuk, Bajnóczy János fejéből pattant ki. A későbbiekben hagyományt szeretnének belőle teremteni, méghozzá úgy, hogy egyben jótékonykodnának is, azaz egy arra érdemes kiszombori párnak felajánlják, hogy a mustra vőfélyei vezetik le a lagzijukat. 

A vőfélymustra egyik pillanata. Fotó: Szabó Imre
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában