Jó szereplés

2022.10.24. 16:40

A BBQ őshazájában versenyzett a szegedi csapat

Nagy Iván: Két célunk volt, ne legyünk utolsók, és javítsunk az előző eredményen.

Arany T. János

A SunCity BBQ Szeged tagja, a szegedi Nagy Iván és a texasi BBQ királynője, Tootsie Tomanetz. Fotó: Nagy Iván Facebook-oldala

Első BBQ élménye annyira mély nyomokat hagyott a szegedi Nagy Ivánban, hogy úgy gondolta, ennél biztos tud jobbat csinálni. 2017 óta vesz részt versenyeken, nemrég jött haza Amerikából egy meghívásos világversenyről, ahol találkozott az amerikai BBQ nagyasszonyával, a 87 éves Tootsie Tomanetz-zel, aki mai napig aktív és lapátolja a parazsat.

– 2014-ben egy blogger, Adorjányi Márius kezdett el foglalkozni a témával. Ő adta az ihletet, hogy meg kellene kóstolni a barbecue-t. Így mentem ki egyszer a dorozsmai kamionos találkozóra, és megkóstoltam egy cég BBQ termékeit. Annyira rossz volt, hogy arra gondoltam, lehet, hogy tudom én ezt jobban is csinálni – idézte fel BBQ karrierje kezdetét a szegedi Nagy Iván, aki SunCity BBQ Szeged nevű csapatával járja a világot és versenyez.

A BBQ-ra meg kell érni

Legutóbb a világ egyik legnagyobb BBQ versenyén, a Jack Daniel's World Championship Invitational BBQ meghívásos világbajnokságon és az American Royal World Series of Barbecue-n jártak.

Mielőtt az amerikai útra rátértünk, Iván elmondta, hogy a BBQ-ra meg kell érni. Szerinte egy tizenéves, vagy egy fiatal felnőtt lehet, hogy nem állna neki. Szombat reggel begyújtja a sütőt algyői otthonának kertjében, kel fel a nap, csicseregnek a madarak, kellemes illat áradt a sütőből. Számára kikapcsolódást jelent a szenvedélye.

A marhaszegy lökött rajta

Első versenyén 2017-ben vett részt Tállyán. A Tállya BBQ KCBS verseny a magyar barbecue-zás egyik legnagyobb ünnepe.

– A középmezőnyben végeztem, de a marhaszegy kategóriát megnyertem, ami számomra hatalmas dolog volt. A versenyzésen ez hatalmasat lökött rajtam. Ha akkor nem nyerek, elkönyvelem, hogy ez egy nehéz ügy, nekem nem megy. Végül a siker hatására kezdtem el a verseny BBQ-val foglalkozni – mesélte Iván, aki civilben egy fűszergyártó cég ügyvezetője

Két célja volt a csapatnak

Legutóbb Amerikában járt csapatával, Varga Árpáddal és Fuksz Lászlóval.

– A Jack Daniel's World Championship Invitational BBQ meghívásos világbajnokság, ez volt a harmadik alkalom hogy hazai csapat ott lehetett, számunkra ez volt a második alkalom. Két célunk volt: ne legyünk utolsók, és ha ez megvan, javítsunk az előző verseny eredményén. Bőröndből sütöttünk, kölcsön kapott sütőkkel, ismeretlen húsokkal, kartondobozokban tartott eszközökkel. Nehezített terep volt – mesélte. Több száz versenyző csapat közül az összesített 39. helyen végeztek. A klasszikus amerikai BBQ négy fogását – csirke, sertésoldalas csontján sütve, sertés lapocka és a marhaszegy – kellett elkészíteni. 

Tootsie néni, a texasi BBQ királynője

Norma Frances Tootsie Tomanetz amerikai barbecue szakács, a Snow's BBQ tűzmestere Lexingtonban, Texasban. 2008-ban vált híressé, amikor a Texas Monthly a Snow's-t Texas legjobb grillezőjének nevezte. Gyakran texasi BBQ királynőjeként emlegetik. A helyi gimnáziumban gondnokként dolgozó 87 éves asszonyról a Netflix is forgatott. A Chef's Table című műsorban mutatták be Tootsie nénit, aki a mai napig lapátolja a parazsat a tűztérben. Nagy Iván is evett a legendás helyen, hajnalban álltak be a sorba. A Snow's csak hetente egyszer, szombaton nyit ki, és néhány óra alatt mindig elfogy minden.

Nagy Ivánnal folytatott beszélgetésünket vasárnap legújabb podcastunkban hallgathatják meg. 

 

Helyt állt a világ legnagyobb BBQ versenyén a szegedi csapat. A SunCity BBQ Szeged több száz indulóból az összesített 39. helyen végzett a meghívásos világversenyen Amerikában. Fotó: Nagy Iván Facebook-oldala

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában