A döntőért versenyeztek

2022.10.05. 19:02

A honvédelmi nevelést és az egészséges életmódot is népszerűsíti a haditorna - fotógaléria

Tizenhat csapat mérte össze tudását az Országos Haditorna Verseny megyei döntőjében. A középiskolás diákok amellett, hogy összemérhették felkészültségüket, egy kicsit a laktanyák világával is megismerkedhettek.

Majzik Attila

Nyolcféle számban versenyeztek a diákok. Fotó: Majzik Attila

A szentesi laktanya adott otthont az Országos Haditorna Verseny Csongrád-Csanád Megyei Döntőjének. A Honvédelmi Minisztérium által meghirdetett verseny célja a honvédelem ügyének népszerűsítése a sport eszközeivel, a hozzá szorosan kapcsolódó értékek közvetítése. A viadal kiváló lehetőség az ifjúság számára a honvédelemhez kapcsolódó sporttevékenységek kipróbálására, valamint a fiatalok készségeinek, erkölcsi, akarati tulajdonságainak és fizikai képességeinek fejlesztésére.

Érdekli a fiatalokat a katonaság

Úgy gondolom, hogy ez a verseny a honvédelmi nevelés valós eredménye. A hazaszeretetről, a honvédelmi nevelésről beszélhetünk, de az eredményt most látjuk: a fiatalok önként jöttek el a laktanyába, érdekli őket az itt folyó élet, az itt kiállított technikai eszközök. Itt a fiatalok konkrét válaszokat kaphatnak az őket érdeklő, honvédséggel kapcsolatos kérdéseikre és egy kicsit magukba szívhatják a laktanya légkörét

 – osztotta meg tapasztalatait Hári László alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 5. Hadkiegészítő és Toborzó Központ parancsnoka. Mint elmondta, a program azt célozza, hogy megismertessék a fiatalokkal a mai magyar honvédséget és a katonai pályát.

Az egész országot lefedi a kadét program

Az alezredes a 2017-ben elindított, a hazafias és honvédelmi nevelést központba állító Honvéd Kadét Programra is kitért. – Országosan már 120 iskola jelentkezett ebbe a programba. Büszkén mondhatom, hogy Csongrád-Csanád megyében is gyakorlatilag az egész megyét lefedően már több, a Honvéd Kadét Programba csatlakozó iskolánk van. Nagy öröm számunkra, hogy az országban harmadikként Hódmezővásárhelyen nyílhatott meg egy ilyen jellegű iskola, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium – tájékoztatott Hári László alezredes.

Az egész megye megmozdult

A haditorna verseny megyei fordulóján tizenhat négyfős csapat mérette meg magát, Ásotthalomtól Csongrádig érkeztek diákok a szentesi laktanyába. A 9-12. évfolyamos középiskolásokra honvédelmi totó, figyelés-tájékozódás-távbecslés, kézigránát hajítás, akadályfutás, elsősegélynyújtás, lézer puska lövészet, mátrix labirintus futás és fegyveres váltófutás is várt.

Szerintem a gránátdobás volt a legnehezebb, ott kettőt hibáztunk. Oda kellett figyelni, hogy mekkora távra hogyan kell eldobnunk. Az akadálypálya viszont jól sikerült, ott jó időt futottunk 

– mondta el Gránicz Imre, a Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Zsoldos Ferenc Technikum diákja, aki azt is elárulta, hogy maga is katona szeretne lenni. 

Édesapám is katona volt, én is azt tervezem, hogy ezt a pályát választom

 – tette hozzá.

A versenyen végül a Zsoldos csapata is szépen szerepelt, bár a döntőbe jutás nem sikerült a szentesi fiataloknak.

Lézerfegyveres lövészetben a Diana Fegyvertechnikai Technikum I. csapata, váltófutásban a Csonka János Technikum I. csapata, az akadálypálya versenyszámban a Diana Fegyvertechnikai Technikum II. csapata, míg a kézigránát hajításban a Csonka János Technikum I. csapata lett a legjobb.

Összesítésben a Tömörkény István-iskola két csapata végzett a második és a harmadik helyen. Az első helyezést, ezzel pedig az Országos Haditorna Verseny országos döntőjébe jutást az SzSzC Csonka János Technikum I. csapata érte el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában