Szegedi hírek

2022.10.06. 16:00

A jövő építészeit várták a Vedresbe - fotók

Az építőipari szakmákkal ismerkedhettek a pályaválasztás előtt álló diákok a Vedres iskolában. Kipróbálhatták többek között a térkövezést és a tetőépítést is.

Timár Kriszta

A diákok kipróbálhatták, milyen az építőiparban dolgozni. Fotó: Török János

Építsd a jövőd! címmel építőipari szakmai találkozót és pályaorientációs fesztivált rendeztek csütörtökön a Szegedi SZC Vedres István Technikumban. A rendezvényre érkező általános iskolás diákok egy családi ház felépítésével kapcsolatos munkafolyamatokat ismerhették meg az alapozástól egészen a lakberendezésig, illetve megismerhették az ágazathoz tartozó szakmákat és a karrierlehetőségeket.

Tóth Zoltán intézményvezető elmondta, 2 turnusban összesen több mint 400 diákot fogadtak a Déri, József Attila és Móra iskolákkal közösen, rajtuk kívül több építőipari cég is kitelepült a rendezvényre.

Nagyjából másfél óra alatt járják körül a különböző állomásokat, ahol a falazástól a tetőácsoláson keresztül a villamosságig mindenbe beleláthatnak, sok munkafolyamatot pedig maguk is kipróbálhatnak

 – magyarázta. A kőműves teremben például a térkövezést lehetett gyakorolni. A deszki Zoltánfy iskola nyolcadikosai lelkesen pakolgatták a különböző formájú darabokat, bár a lányok inkább tornyot, mint járdát építettek.

Ebbe az iskolába szeretnék jönni, szóval nagyon hasznosnak tartom ezt a rendezvényt

 – beszélt élményeiről a belsőépítésznek készülő Sári. Botond azonban, miután a körmére ejtett egy nehéz tégladarabot, már nem volt ilyen pozitív. 

Én inkább tervezni, nem építeni szeretném a házakat 

– magyarázta, miért nem vett részt aktívan a feladatokban.

A tapasztalatok szerint az ilyen jellegű nyílt napok sokkal hatékonyabbak, mint a tájékoztató előadások, hiszen a fiatalok játékos formában találkozhatnak az építőipari szakmákban rejlő lehetőségekkel, a korábban csak hallomásból ismert szakterületeket közelebbről megismerhetik, így pedig tudatosan tudják kiválasztani, mivel foglalkoznának legszívesebben a jövőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában