Szegedi hírek

2022.10.06. 18:55

A koncepciós perek előfutárai voltak az ítéletek - galéria

Szajbély Mihály, Szeged díszpolgára beszélt az ünnepségen az aradi vértanúkról.

Munkatársunktól

Városi megemlékezés az Aradi vértanúk terén. Az ítéletek mögött meghatározó szerepe volt az elrettentésnek és a bosszúnak. Fotó: Karnok Csaba

A mai gyásznap, az emlékezés és a számvetés napja alkalmas lehet arra, hogy lassuljunk, megálljunk, gondolkozzunk. Az Aradi 13, és gróf Batthyány Lajos emléke erre kötelez bennünket

 – mondta Szajbély Mihály a szegedi városi megemlékezésen az Aradi vértanúk terén.

Szeged díszpolgára emlékeztetett, hogy 1849. október 6-án Aradon felakasztottak kilenc honvéd tábornokot, míg hármat és egy ezredest kegyelemből golyó általi halálra ítéltek.

Szajbély Mihály szerint a többségre kiszabott kötél általi halál is nyilvánvalóvá tette, hogy az ítéletek mögött meghatározó szerepe volt az elrettentésnek és a bosszúnak.

Ilyen megalázó halálnemre csak köztörvényes bűnözőket ítéltek annak idején. Magas rangú katonatiszteknek puskapor és golyó járt

 – fogalmazott a professzor.

Szajbély Mihály azt is elmondta, hogy a honvéd tábornokok halálát nem a tudatlanság, hanem a haditörvényszék elé állított főtisztek ellen gondosan megtervezett és kivitelezett bírósági ítéletek okozták.

 

Úgy is mondhatnám, hogy a 20. századi koncepciós perek előfutárai zajlottak le a szabadságharc bukását követő hetekben

 

 – tette hozzá.

A megemlékezésen a Fricsay Ferenc Fúvószenekar, Csizmadia Anna népdalénekes és Bús Marcell, a Szegedi Egyetemi Színház tagja működött közre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában