Ópusztaszer

2022.10.13. 14:01

A szobor és rádió története

A nyilakkal és a focipályával szemben lévő ópusztaszeri Árpád vendéglő a helyiek szerint régen, legalább 20 éve szolgált utoljára étteremként.

I. P.

Vajon mióta tölti egymás társaságában az időt a szobor és a régi rádió? Fotó: Imre Péter

Most kocsma, illetve az egyik termében a háztartáshoz szükséges vegyszereket, valamint chipseket, rágcsákat csokikat, üdítőket vásárolhatunk. Mai funkcióját illetően akadt, aki úgy fogalmazott, okosítóhely, a betérők elfogyasztják a "tudásvizet" és utána nagyon okosak lesznek. Ez a tétel persze nemcsak az ópusztaszeri műintézményre igaz.

De a címben történetet ígértem – igaz fiktív lesz –, és ebből az is kiderül, magam is betértem az Árpádba, nem titok, egy sörre. Ettől ugyan sokkal okosabb nem lettem, de jutalom volt a nap végén. Az illemhely felé vezető úton, a boltív alatt megláttam egy régi rádiót, amelyen ókori görög vagy római nőt ábrázoló mellszobor másolata áll. Lehet Pallasz Athéné vagy Aphrodité, vagy egyik sem. 

Elképzelhető, hogy korábban előkelőbb pozícióban voltak mindketten, mondjuk az étteremben, és lehet, hogy azóta kerültek ilyen közel egymáshoz, mióta kajálni nem lehet az épületben. Most már egymáshoz tartoznak. És talán zárás után, éjszaka az öreg rádió életre kel, megszólal és fülbemászó dallamokkal, muzsikával szórakoztatja mosolygó párját. Felidézik az egykori hangulatot, a finom ételeket, a betérő vendégeket – a régi szép időket.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában