Október 4. az állatok világnapja

2022.10.01. 19:20

Áldást kaptak a házi kiskedvencek Szentesen - fotók

Gruber László plébános 1999-ben Peruban ismerkedett meg ezzel a szokással. Ott látta először, hogy kisállatokat áldanak meg Szent Ferenc emlékezetére.

Kovács Erika

Először a kutyákat áldotta meg a plébános, hogy ne érje őket sem baj, sem betegség. Fotó: Kovács Erika

Kétlábúak és négylábúak gyülekeztek szombaton délután Szentesen, a Szent Anna-templom melletti téren. A gazdik áldásra vitték a házi kis kedvenceiket, hogy kisállataik egészségesek legyenek és ne érje őket semmi baj.

Az október 4-hez legközelebb eső szombaton tartjuk a házi kisállatok megáldását és szépségversenyét. A boldog és büszke tulajdonosok ma is elhozták a kis kedvenceiket, kutyákat, macskákat, madárkákat, hüllőket és így tovább

 – mondta Gruber László plébános. A gazdik emléklapot és nápolyit is kaptak, a kis kedvencek pedig az áldás mellé egy csongrádi állateledel-gyártó cég jóvoltából kutya- és macskatápokat.

Közös- és egyéni áldásban is részesültek az állatok. A megjelent négylábúak szépségversenyen is részt vehettek. Minden gazdinak egy szavazata volt, a saját állatra nem lehetett szavazni. Az eredményt a vasárnapi diákmise végén hirdeti ki Gruber atya.

Gruber László újmisés papként 1999-ben Peru fővárosában, Limában járt. Szent Ferenc ünnepén a templomok tele voltak madarakkal, kutyákkal, macskákkal. Ott látta először, hogy kisállatokat áldanak meg Szent Ferenc emlékezetére.

Akkor határoztam el, hogy ezt a hagyományt én is meghonosítom. Itt Szentesen ez már a nyolcadik ilyen jellegű alkalom

 – mondta az atya, aki maga is nagyon szereti az állatokat. Macskájáról, Miklósról már korábban is írtunk. A plébános a saját cicáját nem nevezte be a szépségversenyre, pedig Miklós is nagyon szép küllemű kandúr. Már „téli testet” öltött, szépen kikerekedett. Miklós szívesen időzik, főként hétvégén a templomban is. Hétköznap ugyanis más dolga is akad. Gruber László úgy tudja, egy közeli gyermekintézménynél és egy varrodában is szeretettel gondoskodnak Miklósról. A cicus valószínűleg „több vasat tart a tűzben” és úgy gondolkodik, ahogy Hemingway is, aki azt mondta egyszer: „Nincs olyan megrakott szekér, amelyre nem fér fel még egy villával”, vagyis több helyen is begyűjti a finom falatokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában