Rangos elismerés

2022.10.01. 20:33

Átvette az amerikai Nobelnek is nevezett díjat Karikó Katalin

A Szegedi Tudományegyetem honlapja számolt be a hírről, miszerint a neves tudós átvette a Lasker-díjat New Yorkban. Ez a második olyan díj, amelyet egyaránt megkapott Karikó Katalin és Szent-Györgyi Albert, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) két világhírű kutatója.

Delmagyar.hu

Karikó Katalin szeptember 29-én vette át New Yorkban a rangos elismerést. Fotó: Sahin-Tóth István/SZTE

A győzelem istennőjét, Nikét mintázó szobrocska ékesíti a Lasker-díjat. Az „amerikai Nobel-díjnak” is nevezett kitüntetést Karikó Katalin, az mRNS-molekula titkait kutató magyar biokémikus és kutatótársa, Drew Weissman 2022. szeptember 29-én vette át New Yorkban - számolt be róla szombaton a Szegedi Tudományegyetem honlapja. Ahogy az egyetemi hírportálon egy éve, az elismerés 2021. szeptember 24-i bejelentésekor olvashattuk, „A Covid-19 elleni modern vakcinák gyors kifejlesztését lehetővé tevő mRNS-technológiát felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalin és munkatársa, Drew Weissman kapja a 2021-es Lasker-díjat. Az „amerikai Nobel-díjnak” is nevezett kitüntetés ismét reflektorfénybe állítja a Szegedi Tudományegyetemről indult Karikó Katalin kivételes teljesítményét, az alapkutatás jelentőségét, a tudósok együttműködéseinek mindannyiunk életére gyakorolt pozitív hatását.” 

A 2021. évi Lasker – DeBakey Klinikai Orvostudományi Kutatási – Díjat a két tudós a hírvivő RNS módosításán alapuló új terápiás technológia felfedezéséért kapta. A Lasker Alapítvány közleménye szerint a felfedezés áttörést jelentett, mert „lehetővé tette a rendkívül hatékony Covid-19 vakcinák gyors kifejlesztését. Amellett, hogy eszközt biztosít a pusztító világjárvány elfojtásához, az innováció elősegíti a különböző betegségek kezelési és megelőzési módjai felé tett előrehaladást”.

A Lasker-díj 76 évvel ezelőtti alapítása óta 95 Lasker-díjas kapta meg a Nobel-díjat is. Köztük például Szent-Györgyi Albert, aki a Szegedi Tudományegyetem professzoraként végezte áttörést jelentő kísérleteit, majd amerikai munkahelyén témát váltva is sikert aratott: 1954-ben nyerte el a Lasker-díjat. A 2021. évi Lasker-díjas Karikó Katalin a szegedi József Attila Tudományegyetemen 1978-ban szerezte biológus diplomáját és 1982-ben a doktori címét.

Egy különleges kitüntetés

Szintén az SZTE cikke említette, hogy létezik egy olyan kitüntetés, amit előbb kapott meg Karikó Katalin, mint Szent-Györgyi Albert. A természettudományos oktatást szolgáló Jermy Gusztáv (1833-1908), a kisújszállási gimnázium természetrajz tanáraként 1856-ban szertárt, az amerikai San Antonióba vándorolva múzeumot alapított. Róla nevezték el a kisújszállási Móricz Zsigmond gimnázium biológusai által alapított elismerést. Az első kitüntetést az érettségi előtt álló Karikó Katalin nyerte el 1973 februárjában a versenyeken mutatott teljesítménye és az aktív szakköri munkája miatt. Az iskola akkori biológia szakkörével levelező Szent-Györgyi Albertet 1974-ben tüntette ki a kisújszállási gimnázium.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában