35 százalék

2022.10.31. 17:30

Az ifjú kadétok több mint harmada a gyengébbik nemhez tartozik

Töretlen a Honvéd Kadét Program népszerűsége - Hódmezővásárhelyen idén indult katonai képzés.

delmagyar.hu

Fotó: HM

Több mint ötven százalékkal, közel 2500 fővel többen tanulnak a Honvéd Kadét Programon belül az előző évhez képest – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter október 28-án. A tárcavezető kiemelte: a programban résztvevő iskolák száma az elmúlt öt esztendőben folyamatos emelkedést mutatott, 2021-hez képest pedig több mint negyedével nőtt - összegez a  Honvédelmi Minisztérium.

A Honvéd Kadét Program, amely a középiskolások számára élményszerűvé teszi az ismeretek elsajátítását, három szinten működik. A honvéd kadét közismereti képzésben a honvédelmi alapismeretek oktatására helyezik a hangsúlyt, a honvéd kadét szakképzés keretében – hét szakirányban – honvéd kadét szakmát oktatnak a technikumokban. A honvéd kollégiumok a speciális napirendnek és katonapedagógusoknak köszönhetően a legintenzívebb honvédelmi nevelést képesek biztosítani, miközben a közismereti képzést, illetve a szakképzést kötelező bentlakással egészítik ki.

A 2022/23-as tanévtől már négy oktatási intézményben – a debreceni, nyíregyházi, szolnoki és hódmezővásárhelyi kollégiumban – élhetnek ezzel a lehetőséggel a diákok. A Honvéd Kadét Program 2017-ben váltotta a honvédelmi tárca korábbi pályaorientációs programját, mely nemcsak nevében, hanem tartalmában és alapvető célkitűzésében is megváltozott, ezzel új alapokra helyezte a honvédelmi nevelést.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a jelenlegi biztonsági helyzet megerősítette a magyar kormányt abban a célkitűzésben, hogy egy erős, jól felszerelt és jól szervezett haderőt építsen ki. Emlékeztetett: a magyar történelem legfontosabb pontjai harci cselekményekhez köthetők, a magyar katonai hagyományok jelentősége Magyarország fejlődésében pedig elvitathatatlan. Ezeknek a tradícióknak a továbbélése pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy hazánk a modern kor kihívásaira méltó választ adni képes haderővel rendelkezhessen. Magyarország jelenleg Közép-Európa egyik legnagyobb mértékű haderőfejlesztési programját hajtja végre, amelynek keretében az eszközállomány modernizálása mellett fő cél a személyi állomány elismertségének, a katonai pálya megbecsültségének visszaállítása. A Honvédelmi Alap a jelenti a biztosítékot a katonai illetmények kétlépcsős, összesen átlagosan 25%-os emelésére.

Hozzátette: a honvédelmi szolgálat lehetőségeinek kibővítése mellett a fiatal nemzedék honvédelmi ismereteinek szélesítésével a diákok megismerhetik Magyarország katonanemzeti gyökereit, hagyományait. 2022. október elsejéig 121 középiskola csatlakozott a programhoz, ahol összesen immár 7109 kadét tanul, közismereti képzésben 5123 fő, szakképzésben 1671 fő, míg honvéd kollégiumban 315 fő. A képzés mindkét nem körében népszerű, hiszen a kadétok 35%-a lány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában