Az izgalmas tudomány

2022.10.13. 20:00

Az SZTE ad otthont a tudományos aranycsapat konferenciájának

Nagyszabású tudományos előadás-sorozat kezdődött csütörtökön a Szegedi Tudományegyetem rektori hivatalában. Szombatig zajlik a Pro Scientia Aranyérmesek Társaságának (PSAT) kétévente esedékes, 16. konferenciája, amely során ötven aranyérmes ad elő a legkülönbözőbb témákban.

Koós Kata

Bánáti Diána, a konferencia elnöke az ehető rovarokról tart előadást pénteken. Fotó: Gémes Sándor

A társaság minden tudományterületet felölel. Az aranyérmet 1989-ben alapította az Országos Tudományos Diákköri Tanács. Ha valaki az Országos Tudományos Diákköri Konferencián részt vesz, és első helyezést nyer el, akkor lehetősége van pályázni az aranyéremre. Tehát a Pro Scientia Aranyérem a diákként elérhető, legmagasabb kitüntetés. Maga a társaság az aranyérmeseket tömöríti 

– mondta el lapunknak Jedlovszky-Hajdú Angéla, a PSAT elnöke, aki a nanokémia témájában tartotta a nyitóelőadást, amely során a főzés kémiáját is górcső alá vette. 

Kiemelte, mivel minden tudományterület képviselteti magát a konferencián, egyedülálló lehetőséget biztosít a különböző diszciplínák képviselői számára más tudományterületek legfrissebb eredményeinek megismerésére. 

A konferencia elnöke, Bánáti Diána elmondta, a különböző tudományterületek inspirálóan hatnak egymásra. 

Közismert a tudomány világában, hogy a több tudományterületet érintő beszélgetések nagyon inspiráló hatással lehetnek egy-egy tudományterület fejlődésére is. Ma már annyira összetett a világunk, olyan komplex problémákkal nézünk szembe, amelyek megoldása nem lehetséges egyetlen tudományterület eredményei által. A konferencián az élelmiszer-, anyag-, jog-, történet- és hadtudomány is képviselteti magát 

– mondta. Bánáti Diána pénteken Rovarok a levesben címmel tart előadást a humán táplálékként fogyasztható rovarok izgalmas témájában. 

 Bánáti Diána, a konferencia elnöke az ehető rovarokról tart előadást pénteken. Fotó: Gémes Sándor
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában