Vásárhelyen tanácskoznak a gyermekdiabetológusok

2022.10.06. 18:01

Egyre több fiatal küzd a cukorbetegséggel

Hódmezővásárhelyen rendezi meg a Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Diabetes Társaság Gyermekdiabetes Szekciója a 37. kongresszusát. A háromnapos konferencián mintegy 200 szakember vesz részt, akik csaknem félszáz előadáson gyarapíthatják ismereteiket.

Kovács Erika

Kallai Árpád köszöntötte a kongresszus vendégeit. Fotó: Kovács Erika

A csütörtöki megnyitó után Kallai Árpád, a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója elmondta, megtisztelő, hogy ismét helyet adhat Vásárhely a kongresszusnak.

Úgy érzem, hogy ez a kórház gyermekosztályának elmúlt évtizedekben elért eredményeinek is köszönhető. A szakma országosan is elismeri a dél-alföldi gyermekdiabetológiai centrumunk munkáját. Kiváló szakmai gárda dolgozik a gyermekosztályon belül, amelynek alapjait annak idején még Szűcs Péter tanár úr tette le. Sajnos nagyon sok gyermek érintett ebben a betegségben. A diabéteszes gyermekek gondozása komplex feladat, amely nem csak a gyógyszer felírásából, az ellenőrzésből áll, hanem a családok tanításáról is, hiszen egy életre szóló betegségről van szó. Nem mindegy, hogy milyen színvonalon állítjuk be a gyerekek vércukorszintjét, hogy a későbbi betegségektől megmentsük őket, és egészséges felnőttként élhessék az életüket 

– hangsúlyozta Kallai Árpád.

A konferencián egyebek mellett arról is szó esik, hogy milyen a barátok és a közösség szerepe a diabétesz kezelésében, mi kerüljön a tányérra, hogyan működik a kutyás terápia az 1-es típusú diabetes gondozásban, értékelik a hazai cukorbeteg gyerekek kezelésének eredményeit is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában