Mesefigurák

2022.10.06. 12:30

Ispán, Maffia macska és a Kopasznyakú randevúja a könyvtárban - Fotók

Leléptek a filmvászonról a hetvenes-nyolcvanas évek kedvenc meseszereplői, a kedves figurákat Németné Lőrincz Magdolna könyvtáros keltette életre. A babák horgolással készültek, egy-egy darabon akár negyven órát is kellett dolgoznia.

Majzik Attila

Mesevilág vár a könyvtárban. Fotó: Majzik Attila

Mi a kutyagumi az az amigurumi – ez jutott először eszembe a Csemegi Károly Könyvtár legújabb eseményét hirdető plakátját látva. Hamar kiderült, hogy nem egy konyhai ízfokozót vagy a legújabb távol-keleti harcművészetet népszerűsítik, hanem horgolt mesefigurákból álló kiállításukról adtak hírt.

A dallamos kifejezés egy japán technikát takar, maga a szó az „ami” – horgolt, kötött és a „nuigurumi” – kitömött játékfigura szavak összetételéből keletkezett, leginkább pedig háromdimenziós horgolásként lehet elképzelni.

Németné Magdolna három éve szeretett bele ebbe a technikába, azóta sorra kerülnek ki a keze alól a jópofa mesefigurák. A könyvtárban szinte a teljes hetvenes-nyolcvanas évek rajzolt sztárparádéja megelevenedik, a gyerekek vagy a nosztalgiázni vágyó felnőttek többek között találkozhatnak a Mézga családdal, Kukori és Kotkodával és Doktor Bubóékkal, de a bábfilmek szereplői is megjelennek, Süsü és a Sárkányfűárus mellett Mekk Elek is látható.

Az unokámnak készítettem először ilyen horgolt figurát, aztán annyira beszippantott ez a technika, hogy azóta sorra készülnek az új meseszereplők. Egy-egy darab elég sokáig készül, a Dr. Bubón például negyven órát dolgoztam. Egyébként azt mondják, hogy ezt egyszerűbb horgolni, mint egy terítőt: csak az alapöltések vannak benne meg a mintát kell tartani. Bátran hozzá lehet kezdeni, ha valaki kedvet kap hozzá. Az amiguruminak van magyar közösségi oldala, de tőlünk is nagyon sok hasznos könyvet lehet kölcsönözni a témában 

– mondta el a kreatív könyvtáros. Hozzátette, most épp a Kengyelfutó Gyalogkakukk ádáz ellenségén, a Préfifarkason dolgozik, a következő nagy terve pedig Frédi és Béni, no meg családtagjaik megformálása.

Mint Illés Péter, a könyvtár igazgatója elmondta, a mostani kiállítás egy sorozat kezdete, rendszeres időközönként szeretnék bemutatni az alkotó könyvtárosokat.

Az „egyszer volt, hol nem volt” című amigurumi kiállítás október 26-áig látható a Csemegi Károly Könyvtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában