Szegedi hírek

2022.10.25. 14:00

Készülnek a téli közlekedésre

Címkék#szeged

Elkészítette a téli útüzemeltetési tervét a Szegedi Közlekedési Kft. és a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. is. A cél, hogy télen is működőképes maradjon a tömegközlekedés, és járhatóak legyenek a szegedi utak.

Suki Zoltán

Fotó: Frank Yvette

Még messze van a tél, de készülni kell rá a tömegközlekedést és az utakat üzemeltető városi cégeknek is, hogy ne okozzon különösebb fennakadást egy komolyabb hideg és csapadékos időszak sem. Éppen ezért került már most a Városüzemeltetési bizottság elé a Szegedi Közlekedési Kft. (SZKT), és a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. (SZKHT) idei, téli útütemezési terve, amit október 15-ig kellett elkészíteniük. 

Makrai László, az SZKHT ügyvezető igazgatója azt közölte a bizottsággal, hogy kidolgozták az időjárásnak megfelelően ütemezett hóeltakarítási és síkosságmentesítési feladatokat. Ahogy az már évek óta így van, az állami közutakon, vagyis a nagykörúton és az onnan kivezető sugárutakon, valamint a Bertalan és Izabella hidakon a Magyar Közút végzi a hóeltakarítást. Az SZKHT az utakat négy kategóriába sorolja. Az első kategóriába sorolt belterületi fő- és tömegközlekedési utakat, például a Tisza Lajos körutat, és a Belvárosi hidat akkor kezdik takarítani, ha 5 centiméternél vastagabb a hóréteg. A kisebb forgalmú utaknál 10 centi vastag hónál kezdik meg a hóekézést. A lakótelepi és a körtöltésen kívüli utak takarítását pedig úgy kell megszervezni, hogy azok a hóesés után egy napon belül tiszták legyenek. A társaság 12 nagy és 11 kisgéppel vág neki a télnek.

A Szegedi Közlekedési Kft. munkatársainak pedig a végállomásokat és a járdaszigeteket kell rendben tartania. A cég munkatársai kalcium-kloridot szórnak szét a megállókban. Figyelik az időjárás-előrejelzést, és ezt még a hóesés vagy az ónos eső érkezése előtt megteszik. Ebből az anyagból jelenleg 11 raklapnyi van az SZKT telephelyén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában