Hódmezővásárhely

2022.10.23. 16:55

Márki-Zay Péter aktuálpolitikával emlékezett

Hódmezővásárhelyen az önkormányzat az Örökmécsesnél rendezte meg az ’56-os emlékünnepségét, ahol Miklós Péter történész és Márki-Zay Péter polgármester mondott beszédet.

Kovács Erika

Forrás: Hódmezővásárhely Város gyorshír szolgálata

’56 áldozatai nemcsak azok, akik az életüket adták, akiket elítéltek, hanem az a 200 ezer ember is, akik kénytelenek voltak elhagyni Magyarországot és a teljes magyar társadalom, akiknek az államszocializmus korában meg kellett tanulniuk a kettős beszédet, hogy van egy állami „igazság” és egy otthon, titokban kimondott valóság. A kettő egymással kifejezetten ellentétes volt 

– mondta beszédében Miklós Péter történész, a Tornyai intézmény főigazgatója.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere már a beszéde elején leszögezte, az emlékezésbe aktuálpolitikát is visz.

Talán a fiataloknak sem nehéz elképzelni azt az időszakot, amikor a pártállami nomenklatúra minden luxust megengedhetett magának és miközben a széles néprétegeknek az infláció miatt még fűtésre és élelmiszerre sem jutott nagyon, karaktergyilkosságot követtek el bárki ellen, aki nem a Kreml árnyékában képzelte le a magyarság jövőjét. Az ’56-os hősök ezek ellen hadakoztak 

– mondta Márki-Zay Péter.

Arról is beszélt, hogy 12 évvel ezelőttig, az azóta a szuverenitásunkra oly' büszke külföldi támogatást hazaárulásnak minősítő politikusaink maguk is 10 és 100 milliókat fogadtak el Soros Györgytől. Az ő ösztöndíjával tanultak nyugaton és számolták fel a szegregációt Hódmezővásárhelyen.

Józan ésszel érthetetlen, hogy napjainkban pont ugyanazok követelik hangosan, hogy a nyugat hagyja magára az oroszok által lerohant, szabadságukért küzdő ukránokat, akik ’56 után évtizedekig azért szidták a nyugatot, mert magára hagyta az oroszok által lerohant, szabadságukért küzdő magyarokat. Évszázados büszke hagyományunk tehát, hogy megváltásunkat és jólétünket soha nem keletről, hanem nyugatról várjuk, hogy az Európai Unió vagy a diaszpórában élő magyar testvéreink anyagi támogatásából igyekszünk hazánk oly régen várt felzárkózását elérni. A hazaárulás az lenne, ha ezt a segítséget visszautasítanánk 

– mondta Márki-Zay Péter.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában