Elmaradó energetikai korszerűsítés

2022.10.15. 14:24

Nyílt levelet írt Márki-Zay Péter Lázár Jánosnak

Márki-Zay Péter egy, a Hódpressben leközölt hír miatt Lázár Jánost „rohanta le” a szombaton közzétett nyílt levelében. Lázár János egy pénteki rádióműsorban arra emlékeztetett, hogy 171 millió forint kormányzati többlettámogatást lobbizott ki Hódmezővásárhelynek azért, hogy elkezdődhessen az iskolák energetikai felújítása.

Kovács Erika

A város internetes újságja tette közzé, hogy meghiúsul három vásárhelyi iskola energetikai felújítása. Fotó: Török János

Nyílt levelet írt Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere Lázár János országgyűlési képviselőnek, építési és beruházási miniszternek. Úgy fogalmazott, komoly felháborodást keltett Hódmezővásárhelyen, hogy Lázár János „azt híreszteli, hogy önkormányzatunk leállította több iskola uniós finanszírozású felújítási projektjét, azonban ez tévedés, rosszabb esetben hazugság.”

A nyílt levél pikantériája, hogy azt, hogy leállt a beruházás, nem Lázár János, hanem a város pénzéből fenntartott, az önkormányzat szócsöveként ismert Hódpress nevű hírportál adta hírül október 8-án, „Meghiúsul három vásárhelyi iskola energetikai felújítása” című cikkében. 

Lázár János a Rádió 7 október 14-i műsorában beszélt erről a témáról.

– Azt hiszem, nyitottságról és jó szándékról tettem tanúbizonyságot a választások után, amikor megkérdeztem a város polgármesterétől, miben tudok segíteni. Több minden mellett azt mondta, ha Hódmezővásárhely kap 171 millió forintot, több iskolában elkezdődik az intézmények energetikai felújítása. El kellett mennem a Pénzügyminisztériumba, és egészen a miniszterelnökig is, hogy a város kapjon 171 millió forint többletet. Most olvasom a hírekben, hogy kútra, meg toronyra költik a város pénzét, ahelyett, hogy a kormányzati támogatáshoz hozzátennék a saját forrásukat és felújítanák az iskolákat. Ez számomra érthetetlen és elfogadhatatlan – fogalmazott a képviselő.

Márki-Zay Péter a nyílt levélben azt írta Lázár Jánosnak: „Az idei évben az Önnel való egyeztetést követően a szükségesnél ugyan kisebb, 170 milliós átcsoportosítást a kormány néhány hete valóban engedélyezett – ezt hálásan köszönjük. A projekt ennek köszönhetően újra elindult, a korábbi ajánlatokat ilyen árak mellett fenntartani képtelen vállalkozók miatt a 2 évvel ezelőtti közbeszerzéseket most le kell zárni és újakat indítani. Ez történt mindössze, a kollégáink ezen dolgoznak, mentik, ami menthető. Az új eljárás előkészítési szakaszban van 2022. október 13-tól az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben” – fogalmazott a vásárhelyi polármester.

Lázár János az említett rádióinterjúban azt is mondta, Hódmezővásárhelynek ebben a helyzetben arra kellene törekednie, hogy racionalizálja a kiadásait, és ha már a kormány segít, „pont Hódmezővásárhelynek, amelynek a polgármestere jól lejáratta magát és a várost is áprilisban, akkor ezt a segítséget igénybe kell venni és az energia-korszerűsítést meg kell lépni.”

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában