Fakivágás Makón

2022.10.03. 15:53

Siratják a fákat a Soproni utcában

Megdöbbentek a lakók a Soproni utcában, miután az önkormányzat által megbízott vállalkozó csapata a napokban váratlanul, minden előzetes egyeztetés, értesítés nélkül kivágott két egészségesnek tűnő fát az egyik ház előtt. A város főkertésze azt mondta, az érintett növények sajnos ki voltak száradva.

Szabó Imre

A fák után csak a tönkök maradtak a földben a Soproni utcában. Fotó: Szabó Imre

– Egyszer csak megjelent itt pár ember kocsikkal, kézi szerszámokkal, és se szó, se beszéd, kivágták a ház előtt álló két fát – foglalta össze a történtek lényegét egy Soproni utcai lakos. Mi már csak a munka eredményét, a két fatönköt láttuk, amikor a helyszínen jártunk. Laikus szemmel ránézve úgy tűnt, a fák odvasak, korhadtak valószínűleg nem voltak.

Még ha az utcai fa önkormányzati tulajdon is, nem igazán értjük, miért kellett ezeket minden előzetes egyeztetés, értesítés nélkül kivágni. Mi nem kértük, az biztos! 

– mondta egy másik utcabeli.

A város főkertésze, Baranyi Katalin azt mondta a Délmagyarországnak, két hete valóban indult egy egész várost érintő akció. Az önkormányzat által megbízott vállalkozó kapott egy listát, amelyen mintegy hatvan hely szerepelt; a szakemberek nem csak fák kivágására, de gallyazásra és tuskófúrásokra is kaptak megbízást – ez utóbbi azt jelenti, hogy a földben maradt fatönköket fúrásos módszerrel szedik ki a talajból. Ami a Soproni utcai két fát illeti, azokat azért kellett kivágni, mert az előzetes felmérés azt állapította meg róluk, hogy kiszáradtak. 

Sajnos az idei nyár rendkívül száraz, szinte csapadékmentes volt. Emiatt a szokásosnál sokkal több fa pusztult ki

 – mondta a főkertész. Azt is megígérte, hogy a kiszáradás miatt kivágott fákat, ahol a hely lehetővé teszi, pótolni fogják. Azzal kapcsolatban pedig, hogy a lakókat váratlanul érte a fakivágás, azt mondta, a jövőben nagyobb figyelmet fordítananak majd a kommunikációra. Ebben lapunk közreműködést is ígért a városházának.

A Délmagyarországhoz panasszal fordult lakók – miután tájékoztattuk őket a főkertész válaszáról – annyit mondtak: szerintük az érintett fák nem voltak kiszáradva, éltek. Igazságot tenni mindenesetre nem tudtunk, mert csak a két fatönköt láttuk, abból pedig ezt nem lehet megállapítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában