Nobel-díj váró

2022.10.05. 13:36

Talán majd jövőre pukkanhat a pezsgő

Szerdán sem pukkanhattak a pezsgősüvegek dugói a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában. Az egyetem vezetői ismét izgatottan, közösen várták, hátha a kémiai Nobel-díjat az SZTE alumnájának, Karikó Katalin biokémikusnak ítéli idén a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az örömünnep és a pezsgős koccintás azonban ez alkalommal is elmaradt.

Koós Kata

Az egyetemvezetés ismét közösen várta, hátha Karikó Katalinnak ítéli a kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Fotó: Sándor Judit/MW

Fotó: Sandor Judit

A legrangosabb tudományos elismeréssel az amerikai Carolyn R. Bertozzit, a dán Morten Meldalt és az amerikai K. Barry Sharplesst méltatták a molekulaépítéssel kapcsolatos, azon belül a klikk-kémia területén elért forradalmi eredményeikért. 

Kónya Zoltán tudományos és innovációs rektorhelyettes magyarázta el a díjazottak felfedezésének jelentőségét. A klikk-kémia gyors és egyértelmű reakciókat, a molekulák tökéletes illeszkedését teszi lehetővé. Ennek alapjait Meldal és Sharpless fektette le, Bertozzi kutatása révén pedig az eljárást az emberi szervezetben is lehet hasznosítani. 

Széll Márta stratégiai rektorhelyettes azzal egészítette ki, hogy az eljárás terápiás célokat, orvosbiológiai kutatásokat és a gyógyszerfejlesztést egyaránt szolgálja. – Összefoglalva elmondhatjuk, hogy egy rendkívül széles hatású felfedezés kapott most kémiai Nobel-díjat, amely mind a szerves kémiát, mind a biológiai tudományokat elősegítette – mondta. 

Csütörtökön az irodalmi, pénteken a Nobel-békedíj, jövő hétfőn pedig a közgazdasági Nobel-díj győzteseit hirdetik ki. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában