Pályaorientációs nap a Bedőben

2022.10.05. 17:20

Targoncára ültek a kíváncsi hatodikosok

Szegedi általános iskolások adták egymásnak a kilincset az ásotthalmi erdészeti iskolában, ahol az agrárkamara szervezett pályaorientációs napot.

A. T. J.

Az érdeklődő hatodikosok a targonca vezetőfülkéjébe is beültek a Bedő erdészeti iskolában rendezett pályaorientációs napon. Fotó: Török János

Szegedi általános iskolások keresték fel szerdán az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumot és a mórahalmi lovardát. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád-Csanád Megyei Igazgatósága által rendezett pályaorientációs napon vettek részt a felsős diákok. Megismerkedtek az iskolában folyó oktatási tevékenységgel, a szakmákkal.

A Szegedi Alsóvárosi Általános Iskola csapata éppen indult, amikor a Rókusi Általános Iskola 6. e osztályának 21 diákja megérkezett. A gyerekeket az iskola ebédlőjében Zsíros Attila igazgatóhelyettes tájékoztatta a felvételi rendszerről, a kollégiumi életről és az iskola napi rutinjáról. Az is elhangzott, hogy a Bedőben az amúgy körülbelül összesen egymillió forintba kerülő jogosítványokat 100-200 ezer forintért lehet megszerezni. A gyerekek még tízórait is kaptak. A tájékoztató után az iskolások három csoportra osztva keresték fel a Bedő múzeumát, kollégiumát és a gépudvart, ahol műhelyeket néztek meg és a gépkezelés rejtelmeibe tekinthettek be.

Az egyik nagy gép rejtelmeit Kokes Krisztofer mutatta meg, aki az emelőgépet kezelte és jókora farönköket pakolt fel vele a pótkocsira. A motorfűrész működését is közelről nézhették meg a hatodikosok, de mintha hiányzott volna szemükből a csillogás.

Vörös István a targonca működését mutatta be az iskolásoknak, akik közül az érdeklődők a vezetőfülkébe is beültek és a sok kar, pedál láttán érdeklődő kérdéseket tettek fel. Megtudhattuk például, hogy a jobb kézre eső három kar emeli, süllyeszti a targonca villáját, egy gombbal meg azt lehet kapcsolni, hogy gázzal vagy benzinnel menjen. És bár a hatodikosok még messze vannak a jogosítványtól, a Bedő diákja elmondta nekik, hogy a T kategória megszerzésének (mezőgazdasági vontató és két nehéz pótkocsi, lassú jármű és pótkocsi) amúgy körülbelül 400 ezres költsége helyett itt csak a 40 ezres  vizsgadíjat kell kifizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában