Pályázatot írtak ki

2022.10.06. 08:40

Vásárhely múltját őrző épületek felújítását támogatják

A korábbi 226 helyi védelem alatt álló épület mellé tavaly további 60-at is odasoroltak, 98 ingatlant pedig történeti épületté nyilvánítottak.

Kovács Erika

Többek között az Ady-, a Bajcsy- és az Andrássy úton is találhatók helyi védelem alatt álló épületek. Fotó: Kovács Erika

Védett és történeti épületek felújítására lehet pályázni Hódmezővásárhelyen. Tavaly ősszel új rendeletet alkotott a településkép védelméről Hódmezővásárhely közgyűlése. A korábbi 226 helyi védelem alatt álló épület mellé további 60-at is odasoroltak, 98 ingatlant pedig történeti épületté nyilvánítottak. A történeti épület kategória a helyi védett épületek előszobája, olyan ingatlanok, amelyek sajátos építészeti megjelenésük miatt hozzájárulnak a település egyedi arculatának megjelenéséhez. Az önkormányzat a helyi védett épületeket digitális táblákkal is ellátta, QR-kód segítségével az okostelefonján bárki megismerheti a házak történetét, jelenét.

A szeptemberi közgyűlés a helyi védelem alatt álló, valamint történeti épületek felújítási támogatására pályázatot írt ki, amelyre az épületek tulajdonosai jelentkezhetnek. Többek között közterületről látható homlokzat felújítására, épületkárosodások megelőzésére, megszüntetésére, az eredeti állapot helyreállítására irányuló homlokzati felújítási munkálatokra, közterületről látható nyílászárók felújítására, cseréjére lehet pályázni október 31-ig.

A pályázatra az önkormányzat idén 15 millió forintos keretösszeget biztosít. A támogatás vissza nem térítendő és utófinanszírozású. Egy épületre öt éven belül csak egyszer lehet ilyen jellegű forrást igényelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában