Helyi közélet

2022.10.03. 15:42

Visszaesés a megyei véradásokban

Munkatársunktól

A vér a tudomány mai állása szerint mesterségesen nem előállítható, csak véradással pótolható. Illusztráció: Karnok Csaba

Ismét érezhetően visszaesett a véradókedv Csongrád-Csanád megyében. Az elmúlt héten majdnem ötödével kevesebben adtak vért a reméltnél. Bár volt több, kiemelkedően sikeres véradás, az általános visszaesést ezek sem tudták kompenzálni. Leginkább a városi, intézeti véradásokon lenne szükség több véradóra. Szeptember 26-a és október 2-a között 463 véradó ment el vért adni. A véradóban eredetileg úgy tervezték, hogy erre a hétre 555 véradóra van szükség, így számításaik szerint az elmúlt héten a visszaesés 17 százalékos volt.

Régiónkban három megyei területi vérellátó (Szegedi Regionális Vérellátó Központ, Kecskeméti Területi Vérellátó, Békéscsabai Területi Vérellátó) található. 2000-ben az Országos Vérellátó Szolgálat megalakulásával a szegedi régió három megye területén gyűjti a teljes vért, és látja el a régió valamennyi egészségügyi intézményét alap és másodlagos vérkészítményekkel. 2002 óta Szekeres Veronika vezeti az Intézetet. Évente a három vérellátó és a hat transzfúziós osztály 65 ezer egység teljes vért vesz. 2004 óta a Szegedi Regionális Vérellátó Központba szállítva 24 órán belül megtörténik a készítmény-előállítás a régió által levett teljes vérből. A szegedi központba hétfőn, kedden és pénteken 7 és 14, szerdán és csütörtökön 10 és 18 óra között várják a véradókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában