Magyar Tudomány Ünnepe

2022.11.04. 20:13

Átadták a Dél-Alföld legjelentősebb tudományos díjait

A Magyar Tudomány Ünnepe előtt tisztelgett a Szegedi Akadémiai Bizottság. A plenáris ülésen átadták a Dél-Alföldi Innovációs Díjakat, valamint a régió fiatal kutatói számára kiírt szaktudományos díjakat.

Koós Kata

1997 óta november 3-án ünnepeljük a Magyar Tudomány Ünnepét arra emlékezvén, hogy 1825-ben ezen a napon ajánlotta fel Széchenyi István birtokainak egyéves jövedelmét a Magyar Tudományos Társaság megalapítására.

A Szegedi Akadémiai Bizottság pénteken plenáris üléssel ünnepelt, amelyen Krisztin Tibor elnök köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, az ünnep egész hónapban tart majd, csaknem harminc szakmai program, tudománynépszerűsítő előadás és művészeti rendezvény várja majd a tudományok legújabb eredményei és a művészetek iránt érdeklődő nagyközönséget. 

– Egy évvel ezelőtt a világ két legnagyobb problémájának a vírusalapú járványok és a klímaváltozás tűnt. Kiváló egyéni teljesítmények mellett a széles körű tudományos együttműködéseknek köszönhetően kivételes gyorsasággal sikerült vakcinákat kifejleszteni a Covid-vírus ellen. A klímaváltozás problémájának megoldásában azonban nem sok előrehaladás történt – fogalmazott Krisztin Tibor, majd azzal folytatta, hogy a problémák sokaságát növeli a háború és az energiaválság is. A tudóstársadalmat összefogásra és együttműködésre buzdította, továbbá arra, hogy a megoldásokat, tudományos eredményeket minél szélesebb körben ismertessék meg a közvéleménnyel és a döntéshozókkal. Majd a Magyar Tudományos Akadémia kiemelt feladatai között említette a fiatalok, különösen a középiskolás korosztály megszólítását, érdeklődésük felkeltését a kutatói pálya iránt. 

Az ünnepségen kihirdették a Dél-Alföldi Innovációs Díj nyerteseit és a régió fiatal kutatói számára kiírt szaktudományos díjak győzteseit. 

A Dél-Alföldi Innovációs Díjat gazdasági társaság kategóriában a ZETO Inc. nyerte el egy vezetéknélküli, hordozható, orvosi EEG rendszer fejlesztésével. A díjat Kokavecz János ügyvezető igazgató vette át. Természetes személy kategóriában Hajnal Attilát méltatták a kitüntetéssel, aki kifejlesztette a ThermoBox D73 központi vezérlőt, amely berendezés hasznosítja a kompresszor által termelt hulladékhőt. 

Szaktudományos díjakat hat kategóriában osztottak. Természettudományok kategóriában Farkas Luca, az élettudományokéban Sipos Bence, a társadalomtudományokéban Honti Tamás, a bölcsészettudományokéban Tóth Marcell, a művészetek kategóriában Tanácsné Vilmos Etelka, középiskolás kategóriában pedig Hajnal Katalin ért el első helyezést.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában