Szegedi hírek

2022.11.10. 14:44

Digitális modellváltás kezdődött a Szegedi Tudományegyetemen

Több mint ötmilliárd forint európai uniós és állami támogatásból valósulhat meg a Szegedi Tudományegyetem digitális modellváltása. Komplex készségfejlesztési programot indítanak, és komoly eszközbeszerzést valósítanak meg a projekt keretében.

Koós Kata

A készségfejlesztést és az ahhoz szükséges infrastrukturális háttér kialakítását határozta meg Gellén Klára a nagyszabású fejlesztési stratégia alappilléreiként. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: [email protected]

Fendler Judit kancellár az elmúlt évek egyik legjelentősebb projektjének minősítette a Szegedi Tudományegyetem életében azt a fejlesztési stratégiát, amelynek nyitórendezvényét csütörtökön tartották a rektori hivatalban. 

Az 5,5 milliárd forint pályázati támogatásból 2026 tavaszáig megvalósuló digitális modellváltás az SZTE minden képzési területének minden szintjét érinti. A projekt részleteit Gellén Klára oktatási rektorhelyettes ismertette. Elmondta, az SZTE kiemelt célja a szaktudás átadása mellett, hogy kulcskompetenciákkal is ellássa az SZTE-n végzetteket. 

– Komplex készségfejlesztési programot építettünk fel a program keretében. Célunk, hogy minden egyes hallgatónk, oktatónk és nem oktató kollégánk számára lehetővé tegyük a kompetenciák fejlesztését – mondta, majd a kulcskompetenciák között említette példaként a digitális kompetenciát, a vezetői készségek elsajátítását, a problémamegoldó és kommunikációs, kiemelten a tudománykommunikációs készségek fejlesztését. 

A projekt másik alappillére a készségfejlesztéshez szükséges, infrastrukturális háttér megteremtése. Több mint háromezer digitális eszköz telepítése valósul majd meg a felsőoktatási intézményben. Az eszközbeszerzés tartalmaz többek között interaktív táblákat, 3D-eszközöket, szoftvereket, továbbá egy szolgáltató applikációt is fejlesztenek majd.  

Mindemellett a projekt a környezettudatosság jegyében tartalmazza az egyetem Petőfi Sándor sugárúti épületének energiahatékonyságot fokozó épületinfrastruktúra-megújítását is. 

– Reagálva a munkaerőpiaci igényekre és elvárásokra, komplex kompetenciafejlesztő rendszert alakítunk ki felsőoktatási intézményünkben, amelynek révén növeljük versenyképességünket, még gyakorlatorientáltabbá tesszük képzéseinket, valamint mindennek alátámasztásaként egy komplex eszköz- és infrastrukturális rendszert alakítunk ki – összegezte a programot a rektorhelyettes. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában