2022.11.13. 21:45
Disznóvágás minden időben
Reggel hét órakor kezdődött szombaton az I. Böllér Nap a hódmezővásárhelyi Manna étterem szervezésében.
Hajdani disznóvágások emlékét idézték meg Vásárhelyen. Fotó: Simon Sándor
Simon Sándor beszámolója szerint már meglepően korán gyűltek az érdeklődők, félszázra gyarapodott a kíváncsi és éhes tömeg. A százhúsz kilogrammos disznót hét kiváló hentes és közreműködőik dolgozták fel. Közben természetesen a hideg ellen mindenki védekezett, főleg kisüsti pálinkával. Mindannyian felidézték hajdani élményeiket egy-egy disznóvágásról. Közben készült hagyományos töpörtős pogácsa, lilahagymás zsíros kenyér, kilenc órakor már a kedvelt sült hagymás vér került az asztalra. Az egyébként is kiváló hangulatot csak tovább fokozta Lázár Gábor tangóharmonika játéka. Simon Sándor felidézte gyermekkori disznóvágásainak emlékét az 1950-es évekből, a havas téli napokon. Újvárosban az anyai nagyszülőknél laktak egy házban. Mivel édesanyjáék négyen voltak testvérek, mindenkinek volt egy disznója, plusz a nagyszülőké. Így tehát öt vágás is jutott egy télre. Az előkészületeket bizony már előző nap megkezdték: az asszonyok megfőzték a hurkába való rizst, előkészítették a töpörtős pogácsa és a barátfüle tésztáját, a szükséges fűszereket, a férfiak élezték a késeket és darabolták a fát.