Hagymás vérrel kezdődik

2022.11.13. 21:45

Disznóvágás minden időben

Reggel hét órakor kezdődött szombaton az I. Böllér Nap a hódmezővásárhelyi Manna étterem szervezésében.

Tábori Szilvia

Hajdani disznóvágások emlékét idézték meg Vásárhelyen. Fotó: Simon Sándor

Simon Sándor beszámolója szerint már meglepően korán gyűltek az érdeklődők, félszázra gyarapodott a kíváncsi és éhes tömeg. A százhúsz kilogrammos disznót hét kiváló hentes és közreműködőik dolgozták fel. Közben természetesen a hideg ellen mindenki védekezett, főleg kisüsti pálinkával. Mindannyian felidézték hajdani élményeiket egy-egy disznóvágásról. Közben készült hagyományos töpörtős pogácsa, lilahagymás zsíros kenyér, kilenc órakor már a kedvelt sült hagymás vér került az asztalra. Az egyébként is kiváló hangulatot csak tovább fokozta Lázár Gábor tangóharmonika játéka. Simon Sándor felidézte gyermekkori disznóvágásainak emlékét az 1950-es évekből, a havas téli napokon. Újvárosban az anyai nagyszülőknél laktak egy házban. Mivel édesanyjáék négyen voltak testvérek, mindenkinek volt egy disznója, plusz a nagyszülőké. Így tehát öt vágás is jutott egy télre. Az előkészületeket bizony már előző nap megkezdték: az asszonyok megfőzték a hurkába való rizst, előkészítették a töpörtős pogácsa és a barátfüle tésztáját, a szükséges fűszereket, a férfiak élezték a késeket és darabolták a fát. 

 

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában