Mindenszenteki mécsesgyújtás

2022.11.01. 17:59

Ezer mécsesből készült angyal Vásárhelyen, mutatjuk fotókon

A kegyeleti kultúrát fejlesztik a mindenszenteki fényinstallációval.

K.E.

A mécsesangyal a temetőbe látogatók testét-lelkét melengette, sokan álltak meg a ravatalozónál, hogy gyönyörködjenek a fényinstallációban. Fotó: Kovács Erika

Több mint ezer mécsesből készítettek angyalt Hódmezővásárhelyen, a katolikus templom ravatalozója előtt. A mindenszenteki mécsesgyújtás hagyománya Vásárhelyről indult, idén már további 27 település csatlakozott hozzá - többek között Ásotthalom, ahol egy angyal körvonalait rakták ki mécsesekből. A Csongrád Megyei Kegyeleti Kft., a fényinstallációs emlékezés ötletgazdája, 2017-ben szervezte meg először a vásárhelyi katolikus temetőben a mécsesgyújtást, amellyel az volt a cél, hogy a fiatalokat is bevonják a kegyeleti kultúra ápolásába. 2021-től, a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete szervezésében, országos eseménnyé nőtte ki magát a mindenszenteki mécsesgyújtás. Tavaly 14, idén pedig már 28 település csatlakozott a rendezvényhez. 

Fotós: Kovács Erika

Csongrád-Csanád megyében Vásárhelyen a katolikus temetőben, Ruzsán, Mindszenten, Ásotthalmon, Magyarcsanádon, Nagylakon, Mórahalmon, Ferencszálláson, Székkutason, Zsombón, Szegeden a belvárosi temetőben készültek fényinstallációk.

Fotós: Kovács Erika

Hódmezővásárhelyen az elmúlt öt évben többek között angyal, gyertyaláng, kereszt körvonalát is rakták már ki mécsesekből, idén pedig újra angyalkát mintáztak, ezúttal azonban nemcsak a körvonalát „rajzolták meg” mécsesekkel, hanem a teljes figurát, méghozzá új helyszínen, a ravatalozó árkádja alatt. 

Fotós: Kovács Erika

Varga Györgytől, a Csongrád Megyei Kegyeleti Kft. ügyvezetőjétől, a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesületének alelnökétől megtudtuk, több mint 1000 mécsest használtak fel. Az angyal készítésében gyerekek és felnőttek is részt vettek, az oszlopokat és a ravatalozó feljáróját is apró lángok díszítették.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában