Hódmezővásárhely

2022.11.17. 18:50

Földadót fizetnek 2023-tól a bérbeadók 4 hektár fölött

Jövőre földadót kell fizetniük a 4 hektár fölötti tulajdonnal rendelkező és azt bérbe adó hódmezővásárhelyieknek – így döntött a Márki-Zay Pétert támogató többség. A magánszemélyek építményadójának újra bevezetését, a vállalkozói építményadó 42 százalékos emelését és a magánszemélyek kommunális adójának bevezetését egyhangúlag elutasították.

Kovács Erika

A Márki-Zay Pétert támogató képviselők, Kis Andrea kivételével, mindannyian megszavazták a földadót, a fideszesek nemmel szavaztak. Fotó: Kovács Erika

Személyeskedésektől sem mentes, végeláthatatlan politikai vitákkal tarkított közgyűlést tartottak a hódmezővásárhelyi képviselők csütörtökön. Minden szóba került, ki a gazdag, kinek mennyi földje van, de a lélegeztetőgépek és a vakcinabeszerzések is hosszú perceket vettek el a valós témáktól.

A legnagyobb vihart az önkormányzati adórendeletek módosításával és új adónem bevezetésével kapcsolatos napirend okozta, amit Márki-Zay Péter polgármester javaslatára együtt tárgyaltak a „Hódmezővásárhelyi lakásfenntartást segítő eseti települési támogatásról” szóló rendelet megalkotásával. Márki-Zay Péter leegyszerűsítve azt mondta, aki nem szavazza meg valamelyik helyi adóval kapcsolatos előterjesztést a 4 közül, az nem segíti a rászorulókat, mert hogy az új adókból befolyt összegből segítenék az energiaválság miatt nehéz helyzetbe kerülő családokat.

– A legtehetősebb emberek elmúlt években keletkezett extra bevételéből kérünk segítséget a legrászorultabbak számára. Ez árukapcsolás, egyben van, külön-külön nem működik – mondta Márki-Zay Péter.

Benkő Zsolt fideszes képviselő hangsúlyozta, ha bevezetik a földadót, a bérlők annak összegét azonnal áthárítják a gazdákra, szerinte aki azt mondja, hogy nem a gazdálkodóknak kell megfizetni a földadót, az hazudik.

Krupiczer Ferenc képviselő betegség miatt volt távol, levelét Kis Andrea olvasta fel. A képviselő azt üzente, ilyen infláció mellett nem szabad új adókat kivetni.

– Háromhektáros kisnyugdíjas 125 ezer forintos nyugdíjjal, az azért nem a földbirtokos kategória – reagált Kis Andrea alpolgármester is. – Ha valakinek 3 hektárja van, évi 300 ezer forint bérleti díjat kap, ami 12 hónapra leosztva kevesebb mint 30 ezer forint. Az, hogy egy szociális támogatást egy új adónem bevezetéséhez kössünk, teljes mértékben elfogadhatatlan. Javaslom, 10 hektár fölött vezessük be a földadót.

– Mi ebből a forrásból a szegény vásárhelyieket támogatjuk, ha a bérbeadó mondjuk időskorú, akkor jövő decemberben kap nyugdíjasoknak járó 15-20 ezer forintos támogatást az önkormányzattól, ha rászoruló, akkor tavasszal a rezsijét is támogatjuk. Tehát az a szegény, néhány hektáros ember, akinek az elmúlt években a jövedelme a föld bérbeadásából származó összeggel megemelkedett, befizet 30 ezret és visszakap a várostól 40-60 ezret – hangzott el a polgármester furcsa érvelése.

Végül, 2 óra 15 perces vita után a képviselők többsége, a fideszesek és Kis Andrea kivételével, megszavazták a földadót, amit 4 hektár fölötti bérlés esetén kell 2023-tól fizetni. A mértéke a szántó, kert, gyümölcsös és szőlő esetében 0,99 forint/négyzetméter, az egyéb területek esetében 0,59 forint/négyzetméter. A földadóból az önkormányzat 80 millió forint bevételt remél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában