Kutyasors

2022.11.03. 19:30

Kelebiai kutyamentőkkel szerződött Zákányszék

A Kelebiai Kutyamentő Alapítvánnyal kötött megállapodást a zákányszéki önkormányzat az ebrendészeti tevékenység ellátására.

Arany T. János

Szabadon kóborló ebek egy Csongrád-Csanád megyei település külterületén. Illusztráció: Arany T. János

 Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény alapján az önkormányzat feladata a település belterületén a kóbor állatok befogása, és a jegyző – mint állatvédelmi hatóság – feladata gondoskodni a befogott állat tulajdonjogának átruházásáról, az állat végleges elhelyezéséről, ami az ebrendészeti telepet jelenti. Ezeket a feladatokat az önkormányzat eddig állatvédő egyesület, vagy alapítvány által fenntartott állatmenhellyel, vagy egy ebrendészeti teleppel alkalmilag megkötött egyezség alapján látta el. Egy kormányrendelet értelmében az önkormányzatoknak ebrendészeti telepet kell fenntartaniuk, vagy szerződést kell kötniük ebrendészeti telepet működtető természetes vagy jogi személlyel. Ez a feladat állatmenhellyel történt megállapodás útján is teljesíthető. Zákányszéken az elmúlt időszakban megnövekedett a kóbor ebek száma, illetve az állatállományban okozott kár is jelentős.

– Komoly szabályai vannak annak, hogyan lehet a kutyát tartani. Az állatvédők erre szigorúan odafigyelnek. Ilyen telepet mi nem tudunk létrehozni. A környéken ez az egyetlen olyan civil szervezet, amely kutyák mentésével és begyűjtésével foglalkozik és az áraik is elfogadhatóak. Van egy készenléti díj és fizetni kell, ha innen állatot visz el. Csak akkor jön, ha hívjuk. Ha a kutyusban van chip és megtalálják a tulajdonost, akkor ők bevasalják rajta a kiszállás és a befogás költségeit, ha nem, akkor ez az önkormányzatot terheli – mondta Matuszka Antal polgármester.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában