Felajánlások

2022.11.30. 20:00

Magyarok Kenyere: búzát kaptak Makón a segélyszervezetek

A több mint évtizedes múltra visszatekintő Magyarok Kenyere nevű országos jótékonysági gabonagyűjtés idei megyei adományozó ünnepségét szerdán Makón rendezték meg, mert az itteni termelők ajánlották fel a megyében a legtöbb búzát és lisztet. Az országszerte összegyűlt mennyiség nagyját idén Kárpátaljára vitték – ami maradt, helyi karitatív szervezetekhez került. Makó

Szabó Imre

A gazdák és a megajándékozott szervezetek képviselői a makói gazdaszékházban találkoztak. Fotó: Szabó Imre

– Ez több, mint búza és liszt. Ez az összefogás szép példája. Amikor összeadjuk a búzát, közösséget is teremtünk – mondta szerdán délután Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke Makón, a Csanád és Térsége Gazdakör székházában. Itt rendezték meg az Agrárkamara, a MAGOSZ és a Magyarok Kenyere Alapítvány együttműködésében a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program megyei adományozó ünnepségét.

A tizenkét év óta egyre szélesebb összefogással zajló Magyarok kenyere program a gazdák szolidaritásának ünnepe. A szervezők idén is várták minden felajánló segítségét, termény- vagy pénzadományát, illetve a személyi jövedelemadó 1 százalékát. Jakab István a makói ünnepségen hangsúlyozta, ez az összefogás immár kiterjedt a határon túli magyarlakta területekre, sőt a diaszpórára is. Az összegyűlt gabona jelentős részét idén olyan kárpátaljai szervezetek kapják, amik a magyarlakta területeken segítenek. A fennmaradó részt pedig minden megyében segély- és civilszervezeteknek osztják ki.

– Koronavírus-járvány, háború, energiaválság – ez önmagában is súlyos gondokat okozna, de ráadásként az idei évben történelmi mértékű aszály is sújtott bennünket – mondta a rendezvényen Szél István, a megyei agrárkamara elnöke. Hozzátette, ennyi bajból csak közös erővel, összefogással lehet kilábalni, és ennek szép példája a jótékonysági gabonagyűjtő akció. Csongrád-Csanád gazdái összesen 20 ezer kilogramm búzát és 12 ezer 500 kilogramm lisztet adtak össze a rászorulók megsegítésére. A megyében hét helyen gyűjtöttek búzát és lisztet. A legtöbbet, 7500 kilogrammnyit éppen a makói gazdák adtak össze, ezért is tartották itt az ünnepséget. 

 

 

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában