Fontos kérdések a közmeghallgatáson

2022.11.28. 19:30

Nem lehet elodázni a vízlépcső megépítését Csongrádon

A vízlépcső kérdése, Bokros önállósága és a közterületek állapota is felmerült a legutóbbi városi közmeghallgatáson. A duzzasztó valószínűleg megépül, a bokrosi városrész azonban Csongrád része, hangzott el.

Majzik Attila

Munkára fognák a Tisza vizét. Fotó: Majzik Attila

A közmeghallgatáson az egyik kiemelt témája a bokrosi vízlépcső kérdése volt. A kérdést Vincze László egykori országgyűlési képviselő, a város Pro Urbe-díjasa vetette fel.

– Ez már nagyon régi „sláger”, régóta húzódik, hogy Bokros határában megépülhessen a vízlépcső. Ezzel kapcsolatban történhetnek előrelépések: az aszály és az energiaválság azt hozza magával, hogy meg kell épülnie a vízlépcsőnek. Víz nélkül nincs mezőgazdasági hatékonyság aszály idején, emellett a vízlépcső az energia-ellátás szempontjából is jelentős lehet – fogalmazott Vincze László. 

A volt országgyűlési képviselő hangsúlyozta, ragaszkodni kell hozzá, hogy a műtárgy az eredeti, bokrosi helyszínen létesüljön, ne pedig a Körös-torok alatt. Ehhez csatlakozott Bedő Tamás polgármester is. 

– Csongrád város önkormányzata kizárólag a csongrád-bokrosi megvalósítást tudja támogatni, ez világos és egyértelmű, ez nem lehet vita kérdése – szögezte le a polgármester. 

Fotó: Majzik Attila 

– Még egy ilyen aszályt a térség, de az ország sem bír ki, ezért szükség van a vízlépcsőre. A kérdés már döntési szakba került, a duzzasztó megépülhet. Ezt már nem lehet elodázni, remélem hamarosan döntés születik az ügyben és néhány éven belül ez a mű megvalósulhat. A vízlépcső hozzájárulhat az energiatermeléshez, az öntözéshez, az ökológiai gazdálkodáshoz és általában a vízszintszabályozáshoz úgy, hogy a Körös-torok továbbra is élvezhető marad – közölte Bedő Tamás.

Deák József, a helyi környezetvédők elnöke a közterületek állapota mellett az Ellés-monostorért is szót emelt, kérése szerint jó lenne, ha szilárd burkolatú út vagy kerékpárút vezetne a turisztikai látványossághoz.

Balogh János azt a kérdését vetette fel, hogy Bokros városrész vagy település. 

– Ahhoz, hogy azokat a szolgáltatásokat szeretném igénybe venni, mint a csongrádiak, ahhoz nekem 12 kilométert kell kocsikáznom – jegyezte meg.

Válaszában Bedő Tamás elmondta, nem mondható, hogy Csongrád elfordult Bokrostól, hiszen az elmúlt időszakban jelentős fejlesztések történtek. Ilyen a szennyvízhálózat kiépítése, útfelújítások, a Művelődési Ház és a játszótér felújítása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában