Útkeresésben segítik a családokat

2022.11.28. 18:44

Pályaválasztás az Aranyossy-iskolában: jövőjük a tét

Sajátos nevelési igényű gyerekek továbbtanulási lehetőségeit ismerhették meg a vásárhelyi Aranyossy-iskola tanulói és szüleik. A pályaválasztási tanácsadás fontos döntésben segíti a családokat.

Tábori Szilvia

Az Aranyossy-iskola a végzőseit segíti a középiskolai pályaválasztás rögös útján. Fotó: Tábori Szilvia

Pályaválasztási tanácsadást tartottak hétfő délután a vásárhelyi Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskolában. Az intézményben sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkoznak, több autistaspecifikus osztályt is működtetnek. Az oktató-nevelő munka mellett a tanítványokat számtalan kiegészítő terápiával is támogatják. Csordás-Makó Ildikó intézményvezető lapunknak elmondta: a tanácsadással a végzős évfolyamnak szeretnének segíteni, így a megyéből meghívtak 10 intézményt, amelyek bemutatót tartanak a képzési és fejlesztési lehetőségekről. 

– A sajátos nevelési igényű tanulók középiskolai továbbtanulása a szakértői bizottság véleményén múlik. Például az autizmussal élők közül sokan akár szakközépiskolában, gimnáziumban is tovább tanulhatnak. Akik tanulásban akadályozott papírral rendelkeznek, ők speciálisabb szakiskolai képzésben vehetnek részt. Ez utóbbiból sajnos jelenleg szűkös a kínálat – hangsúlyozta az intézményvezető. Hozzátette, sajnos Vásárhelyen jelenleg nincs is olyan középfokú szakiskola, ahol az Aranyossyból elballagók folytathatnák tnulmányaikat. Szülői munkaközösségük éppen ezért megkereste az iskola fenntartóját, hogy kezdeményezze a helyi szakképzés indítását. Mint azt Csordás-Makó Ildikó hangsúlyozta, szándékuk, hogy a tanulásban akadályozott gyerekek nevelését három évestől egészen 18 éves korig vállalhassák. Főként kétéves számítógépes adatrögzítő, kertész, háztartásvezetői képzésekben gondolkodnak.

Azt Bese Gábor, a résztvevő szülők egyike is megerősítette lapunknak, az iskolaválasztás tétje hatalmas, hiszen a gyerekek későbbi önállósága lehet a tét. Megpróbálják a legjobb középiskolát megtalálni látássérült gyermeküknek, főként a mezőgazdasági pályán. A Szeged-Vásárhely közötti ingázás viszont sajnos plusz terhet jelent a családnak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában