Szegedi hírek

2022.11.23. 22:07

Pécsi Eszter-díjat kapott a radnótis tanár

Tizenegy, természettudományokat oktató középiskolai tanár vehette át a Pro Progressio Alapítványnak Pécsi Eszterről, az első magyar mérnöknőről elnevezett ez évi tanári díját szerdán Budapesten, a Műegyetemen – írta az MTI.

Munkatársunktól

A díjazottak között egyetlen Csongrád-Csanád megyei pedagógus volt: Péter Csaba, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanára. 

A 14 évvel ezelőtt alapított, ám ettől az évtől Pécsi Eszter nevét viselő kitüntetést olyan pedagógusok vehetik át, akik a legtöbbet teszik a műszaki tudományos ismeretek átadásáért, népszerűsítéséért. Czigány Tibor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora az ünnepségen hangsúlyozta: azért nevezték el Pécsi Eszterről a díjat, mert szeretnék, ha minél több középiskolás lány választaná a jövőben a műszaki-tudományos pályát.

Pécsi Eszter 1920-ban első magyar nőként átvette a mérnöki (építőmérnöki) oklevelet a budapesti műegyetemen. Nevéhez fűződik az első magyarországi vasbeton házak szerkezetének megtervezése, majd 1945 után tagja volt annak a mérnöki csapatnak, amely a főváros ostroma során megsérült épületek statikai felülvizsgálatát végezte. Az 1956-os forradalom és szabadságharc után előbb Ausztriába, majd az Egyesült Államokba emigrált, 1965-ben átvehette az Egyesült Államok legjobb statikai tervezőjének járó díjat. Munkássága lehetővé tette számos New York-i felhőkarcoló megvalósítását.

Az idei díjazottak: Csanády Gáborné (Baár-Madas Református Gimnázium, Budapest), Dobos Sándor (Fazekas Mihály Gimnázium és Gyakorló Általános Iskola, Budapest), Fürjes János (Győri SzC Hild József Építőipari Technikum), Hajdara Botond (Karinthy Frigyes Gimnázium, Budapest), Juhász Attila (Miskolci Herman Ottó Gimnázium), Kalydi György (Győri SzC Baksa Kálmán Gimnázium), Király Sándor (Neumann János Gimnázium, Eger), Péter Csaba (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium), Tassy Gergely (Veres Péter Gimnázium, Budapest), Tóth Mariann (Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium) és Zsigó Zsolt (Nyíregyházi SzC Bánki Donát Műszaki Technikum).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában