November 10-től indul

2022.11.09. 11:19

Téli üzemmódban az M5-ös autópálya

Az újhartyáni, a kiskunfélegyházi és a balástyai üzemmérnökségeken felkészítették és ellenőrizték a téli üzemeltetésben résztvevő gépeket és adaptereket.

Delmagyar.hu

Fotó: Török János

Az AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. és az M5 Autópálya Üzemeltető társasága, az A-WAY Zrt. felkészítette karbantartó flottáját a téli üzemeltetésre, amely rendszeres útellenőri szolgálattal készen áll a téli időjárás kezelésére 2november 10-től - tudtuk meg az üzemeltetők sajtóközleményéből. 

Az újhartyáni, a kiskunfélegyházi és a balástyai üzemmérnökségeken felkészítették és ellenőrizték a téli üzemeltetésben résztvevő gépeket és adaptereket. Az AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. és az M5 Autópálya Üzemeltető társasága, az A-WAY Zrt. a jogszabályokban előírt kötelezettségeiknek megfelelően teljesítik a téli üzemeltetés kapcsán előírt feladatokat. Az autópálya, valamint a karbantartó flotta is készen áll a téli évszakra. A dolgozók oktatása az üzemeltetési szabályzatnak megfelelően megtörtént. 2022. november 10. és 2023. március 15. között a folyamatos ügyeleti szolgálat biztosított. Az ügyeleti szolgálat időtartama az időjárás függvényében módosítható. 

A téli üzemeltetési időszakban a 156,6 km hosszú autópálya szakasz üzemeltetését speciálisan a télre felkészített gépjárművek segítségével három üzemmérnökség látja el. A síkosság-mentesítést valamint a hó eltakarítását 12 saját, kettős rendeltetésű gépjármű végzi majd az autópályán. Továbbá 7 többfunkciós, sózásra és ekézésre is alkalmas kettős rendeltetésű Unimog, 3 rakodó és szükség szerint további 5 bérelt, kettős rendeltetésű gépjármű segíti az autópálya téli üzemeltetésének ellátását. Az autópálya burkolatainak síkosság-mentesítésére a mérnökségek felkészültek, sótárolóikban 7040 tonna nátrium-klorid és 18 tonna kálcium-klorid áll rendelkezésre. 

Minden mérnökségen 12 órás váltásban 1-1 fő vezetőügyeletes irányítja a szolgálatot, a gépkocsivezetők szintén 12 órás váltásban dolgoznak, míg a diszpécser-és útellenőri szolgálat a nap 24 órájában biztosítja a balesetmentes közlekedést. A balesetmentes és folyamatos közlekedés érdekében az Üzemeltető fokozottan figyeli és ellenőrzi az autópálya állapotát. Rendszeresen végeznek útellenőrzést a teljes úthálózaton, napközben kétóránként, 22 és 6 óra között pedig négyóránként monitorozzák az autópálya állapotát. A forgalombiztonság növelése érdekében térfigyelő kamerarendszer üzemel, amely a csomópontokban és a pihenőhelyeken folyamatos forgalomfigyelést tesz lehetővé. Az autópálya mentén található meteorológiai állomások 5 percenként automatikusan továbbítják az aktuális időjárási adatokat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat 15 percenként frissülő, műholdfelvétellel kombinált felhőképes adatait az Üzemeltető társaság az egyes üzemmérnökségekhez tartozó autópálya-szakaszokra vonatkozóan követi. 

A bajba jutott utazók a két kilométerenként elhelyezett segélykérő telefonokon keresztül kérhetnek segítséget. A balesetmentes közlekedés mindemellett a közlekedők felelősségteljes magatartásától és a gépjárműveik felkészültségétől is függ. A zavartalan téli közlekedés érdekében arra kérik az autópálya üzemeltetői az autósokat, még jobban figyeljenek egymásra az utakon és téliesítsék gépjárműveiket! A biztonságos vezetés érdekében szükség lehet a nyári időjárási viszonyok között megszokott utazási sebesség mérséklésére. 

Az extrém időjárási körülmények tovább nehezíthetik a karbantartó flotta téli munkavégzését. A téli időszakban is az autósok türelmét és fokozott körültekintését kérik. Indulás előtt érdemes tájékozódni az Utinform és az AKA Zrt. honlapján található útinformációk alapján, utazás közben pedig ügyelni kell a megfelelő követési távolság és a közlekedési szabályok betartására!

TÉLI ÜZEMMÓD AZ M5-ÖS AUTÓPÁLYÁN SZÁMOKBAN

156,6 km hosszú autópálya
3 üzemmérnökség(újhartyáni, kiskunfélegyházi, balástyai)
12 kettős rendeltetésű gépjármű
 7 többfunkciós Unimog
3 rakodógép
7040 tonna nátrium-klorid
 18 tonna kálcium-klorid
2 óránkénti útellenőrzés napközben

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában