Szentes és Sándorfalva is érintett

2022.11.07. 14:00

Újra megjelent a madárinfluenza

Előbb egy bugaci és kiskunmajsai tömőlúd telepen jelent meg a madárinfluenza vírus, nem sokkal később már Szentesen és Sándorfalván is. Az állományokat már felszámolták.

T. Sz.

A kitörésekről és a nemzetközi kereskedelmet érintő aktuális információkról a Nébih honlapján tájékoztat. Illusztráció: Cseh Gábor/MW

Először két tömőlúdtelep állatainál igazolták a madárinfluenza vírus jelenlétét Bács-Kiskun megyében. A Bugac településen található, mintegy 450 tömőludas állományban az állatok elhullása és az idegrendszeri tünetek hívták fel a gazda figyelmét. Egy kiskunmajsai telep 800 lúdjánál ugyancsak ugyancsak a megemelkedett elhullás miatt sejtették a problémát. Nem sokkal ezután már Szentesen és Sándorfalván is jelentettek eseteket: előbbinél egy 8300, utóbbi településen egy 2200 ludas állományban jelentkeztek hasonló tünetek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma mind a négy telepen igazolta a vírus H5N1 altípusát, de az állományokat már a gyanú alapján felszámolták. A járványügyi intézkedésekért az érintett állattartók állami kártalanításra jogosultak, a rendeletet tavaly több ponton is módosították.

A vadmadarak sokszor tünetmentesek, a házimadaraknál a klinikai tünetek különfélék. Kezdetben ez lehet étvágytalanság, a folyadékfelvétel csökkenése és a viszonylag kismértékű elhullás. Más esetben bágyadtság, étvágytalanság, borzolt tollazat magas elhullási arány tapasztalható. A betegség jele lehet az is, ha csökken a tojástermelés vagy az állatok testtömege.

Az állategészségügyi szakemberek az érintett gazdaságok körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint elrendelték a megfigyelési körzetet. Ezenkívül továbbra is érvényesek Csongrád-Csanád megye korlátozással nem érintett területein a szárnyasok technológiai mozgatására vonatkozó szigorítások. A magas kockázatú területeken, köztük Csongrád-Csanád megyében a kereskedelmi célú gazdaságokban mostantól ismét kötelező zártan tartani a baromfikat. Ezen megyékben a „háztáji” állományokra érvényes új előírás a fedett helyen etetés, itatás és esetükben is, bár nem kötelező, de erősen ajánlott a zártan tartás.

A madárinfluenza-járványhelyzet változásával a Nébih életbe léptette a módosított laboratóriumi mintakezelési rendet. Az egyik legfontosabb, hogy a vágóhidaknak a délelőttre tervezett vágáskor az állatok mintáit előző nap 10 óráig el kell juttatniuk a Nébih-hez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában