Helyi közélet

2022.12.20. 20:00

600 millióból fejlesztette iskoláit a HSZC

Mintegy 600 millió forintot költött idén a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum nyolc iskolájára. A tanulói létszám folyamatosan emelkedik, az ötezer diák több mint egyharmada ráadásul a felnőttképzések valamelyikén tanul.

Tábori Szilvia

Kincses Tímea főigazgató: felértékelődik az a lehetőség, hogy technikum egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit.

– Nem versenyt hirdetnék, inkább arra érdemes koncentrálnunk, hogy a továbbtanuló diákok közül van, akinek érdemes a gimnázium mellett döntenie, míg másoknak inkább a szakképzés jelent biztosabb jövőt. Az egyértelműen látszik, hogy a folyamatosan változó világban felértékelődik az a lehetőség, hogy technikum egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit – mondta Kincses Tímea, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum (HSZC) vezetője az évzáró sajtótájékoztatón. Példaként elmondta, hogy a főiskolások közül anyagilag könnyebben boldogulnak azok a fiatalok, akik a már megszerzett szakmájukkal munkát vállalhatnak. Így ha esetleg szüleik nem is tudják anyagilag támogatni őket, megteremtik a maguk lehetőségét a továbbtanulásra. Ez hatalmas lépéselőny. 

A következő év fejlesztési tervét meghatározza majd, hogy miként alakul az iskolák energiafelhasználása. Fotó: HSZC
A következő év fejlesztési tervét meghatározza majd, hogy miként alakul az iskolák energiafelhasználása. Fotó: HSZC

A centrum iskoláiba mintegy ötezren járnak, ebből meglepően sokan, mintegy kétezren a felnőttképzésben tanulnak. A villanyszerelő, a szárazépítő és kőműves, valamint a pénzügyi-, számviteli ügyintéző a három legnépszerűbb szakma jelenleg.

A számtalan épületfelújítás, eszközbeszerzés mellett ősztől az energiahatékonysági fejlesztések lettek hangsúlyosak. Szinte minden iskolában korszerűsítették a világítást, a szentesi Boros Sámuel Technikum csatlakozott a szentesi távhőrendszerhez, továbbá kazánokat és nyílászárókat cseréltek több helyen. Az idei beruházások összértéke mintegy 600 millió forint. De egyéb átszervezések is történtek: a Kalmár Zsigmond Szakképző Iskola diákjai elméleti oktatását átköltöztették a Corvin Mátyás Technikum és Szakképző Iskola épületébe, egyelőre a fűtésszezon idejére. A gyakorlatokat továbbra is a Kalmár tanműhelyeiben tartják. Különben a két oktatóhely néhány éve intézményegységként működik. 

Azt Kincses Tímea főigazgató és Süliné Juhász Márta gazdasági vezető is megerősítette, hogy a következő év fejlesztési tervét nagymértékben meghatározza majd, hogy a fogyasztás miként alakul megyei iskoláikban. Folyamatosan gyűjtik az adatokat az intézmények energiafelhasználásáról. Az már biztosan látszik, hogy az energiamegtakarítás jóval magasabb a jogszabályokban elvárt értéknél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában