Visszautasítják a gazdatársadalom megbélyegzését

2022.12.14. 18:09

Aláírásgyűjtés: petícióval tiltakoznak a földadó ellen

Visszautasítja a gazdatársadalom megkülönböztetését a Nemzeti Agrárkamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége – hangzott el Szentesen, ahol a vásárhelyi földadó kapcsán tartottak sajtótájékoztatót. A gazdaszervezetek képviselői azt szeretnék megakadályozni a petíciójukkal, hogy a Hódmezővásárhelyen bevezetett adófajta a többi baloldali vezetésű városban is napirendre kerüljön. Úgy látják, a földadó beépülne a termelési költségekbe, majd az élelmiszerárakba is.

Majzik Attila

Az agrarpeticio.hu oldalon gyűjtik a tiltakozó aláírásokat – jelentette be Farkas Sándor és Szél István. Fotó: Majzik Attila

„El a kezekkel a gazdák földjétől! – Soha többé földadó!” címmel tartott sajtótájékoztatót Szél István, a MAGOSZ és a NAK Csongrád-Csanád megyei elnöke, valamint Farkas Sándor országgyűlési képviselő, agrárminiszter-helyettes. A fórumon elhangzott, visszautasítják a gazdatársadalom megkülönböztetését.

Szél István emlékeztetett, a vásárhelyi közgyűlés január elsején életbe lépő rendelete szerint minden 4 hektár feletti földtulajdonosnak hektáronként évente 9990 forint földadót kell megfizetnie. A döntés több ezer gazdát érinthet.

– Márki-Zay Péter polgármester úgy minősítette, azok az emberek, akik 4 hektárral rendelkeznek, földbirtokosok, tehetős emberek. Nem törődött azzal, hogy sok nyugdíjas, idős ember is van közöttük, aki a szülei után, kárpótlásként kaphatta meg ezeket a földterületeket és az abból származó bevétellel egészíti ki a kis nyugdíját, veszi meg a téli tüzelőt. Ez a döntés egy gyújtózsinór lehet, más településeken is megadóztathatják a magyar termőföldet. Ennek megakadályozására indítottuk el az agrarpeticio.hu oldalt – közölte Szél István.

Farkas Sándor kiemelte, történelmi aszály sújtotta a megyét, 100 ezer hektárnyi aszálykárt jelentettek be Csongrád-Csanád megyében. – Ebben a régióban ilyen súlyos aszályhelyzet után földadót kivetni több, mint egyszerű bevételszerzés – hangsúlyozta. Mint az agrárminiszter-helyettes hozzátette, a földadó hatással lehet az élelmiszerárakra is, ezért annak kivetésének még a legelején gátat kell vetni.

– Nyolcvan éves hagyománya baloldalon, hogy mindig az agráriumot támadták, lenézték a kisembert, a gazdaembert. Ez is egy ilyen megnyilvánulás, amelyet mi határozottan visszautasítunk. Rendkívül nagyra értékeljük a gazdatársadalom szerepét. Tiltakozunk a földadó ellen, minden lépést megteszünk, hogy ilyen jellegű adó ne kerülhessen bevezetésre – hívta fel a figyelmet a miniszterhelyettes.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában