Fakivágás

2022.12.07. 21:05

Engedélyhez kötött a közterületi fák kivágása

Sokba kerül, ha valaki Vásárhelyen engedély nélkül vág ki közterületi fákat. Az elkövetőknek a kivágottak helyett nagy mennyiségű, többszörösen iskolázott, 10-12 centi törzsátmérőjű növényeket kell vásárolniuk, a saját költségükön elültetniük, sőt még gondozniuk is muszáj egy darabig.

Kovács Erika

Tavaly ősszel egy lakos valahol a Kaszap utcában 2 fa törzsét körbefűrészelte, megfúrta, a háncsukat megsértette, mert elzárták a napfényt a lakásától. Fotó: Kovács Erika

A városban 2019 óta négyszer történt illegális fakivágás vagy facsonkítás. Három esetben rendőrségi feljelentést is tett a város, a negyediknél nem, mert ott ismert volt az elkövető, akivel eljáráson kívül egyeztek meg a kártalanításról.

Kis Andrea alpolgármester kérésére készítette el az önkormányzat az illegális fakivágásokról szóló beszámolót, amely csütörtökön kerül a közgyűlés elé. Ebből kiderül, hogy 2020 tavaszán a Boróka utcában vágott ki valaki engedély nélkül három fiatal kőrisfát. A gyanúsított elismerte a tettét, azt állította, hogy nem tudta, hogy a közterületi fakivágáshoz engedély szükséges. A kormányhivatal arra kötelezte, hogy 8 darab, kétszer iskolázott, földlabdás, 10-12 centiméter átmérőjű kőrist vásároljon és ültessen el, amelyeket fél évig gondoznia is kellett.

2021 nyarán egy, az 1960-as években ültetett, védett kőrisfát csonkolt meg egy vásárhelyi illető a Rákóczi úton úgy, hogy a lombkoronáját teljesen eltávolította. Az eszmei, zöldterületi kár 12 millió forint, míg a rongálás tárgyi értéke 2,5 millió. Az ügyben rendőrségi eljárás indult, a tettes elismerte a csonkítást, és sajnálatát fejezte ki. Közvetítői eljárással azt a büntetést kapta, hogy az önkormányzat területéről, ahol elszaporodtak a kőrisek, 150 fát kellett kitermelnie, elültetnie és kikaróznia az önkormányzat által kijelölt területen.

2021 őszén valaki a Kaszap utcában, a társasházaknál 2 bálványfa törzsét körbefűrészelte, megfúrta. A fák törzsét nagyjából 120 centiméter magasságban baltával is körbesértette. Ha a fák háncsrésze megsérül, akkor az a pusztulásukat eredményezi. A tettes személyére fény derült. Azért rongálta meg a fákat, mert a lakásában olyan sötét volt, hogy nappal is lámpát kellett kapcsolnia. Az önkormányzat a károkozás fejében 6 gömbkoronás fa megvásárlását és gondozását kérte, az ültetés 2023 tavaszán lesz. A Halesz soron pedig egy lakos 11 fát, 1 kőrist és 10 akácot vágott ki engedély nélkül. Helyettük 20 díszfacsemetét kellett elültetnie.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában