Szegedi hírek

2022.12.09. 19:59

Joghallgatók ajándékozták meg a rászoruló családokat

Nagylelkűségből csillagos ötösre vizsgáztak a Szegedi Tudományegyetem joghallgatói. Az ELSA Szeged Egyesület tagjai több mint tucatnyi tartós élelmiszerrel és csokoládéval megrakott dobozt ajándékoztak a Fatima Ház Alapítvány által felkarolt, mélyszegénységben élő családoknak.

Koós Kata

Az ELSA Szeged Egyesület joghallgatói bebizonyították, adni valóban jobb, mint kapni.

Fotó: Gémes Sándor

A karácsonyi gyűjtés a héten zajlott a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, a szervező ELSA Szeged Egyesület tagjai pénteken este szállították a több mint tucatnyi, tartós élelmiszerrel és csokoládéval roskadásig megrakott dobozt a Fatima Ház Alapítvány bázisára. 

–  Az ELSA az Európai Joghallgatók Egyesülete. Nemzetközi, nonprofit és politikailag semleges. A fő célja a joghallgatók határokon átívelő összekapcsolása, szakmai programok szervezése, a nemzetközi kapcsolatok adta lehetőségek kiaknázása például gyakornok csereprogramokkal, téli és nyári egyetemekkel, perszimulációkkal. Az ELSA alapértékei között van a köz- és kulturális élet fejlesztése, valamint a szociális felelősségvállalás is. Utóbbi jegyében minden szemeszterben szeretnénk legalább egy karitatív tevékenységet megvalósítani – mondta el Vass János, szegedi joghallgató. 

Filantróp küldetésüket tavaly kezdték, az első szemeszterben szintén a Fatima Ház Alapítvány által felkarolt rászorulóknak gyűjtöttek adományokat, idén tavasszal pedig önkéntes szemétszedést szerveztek az újszegedi Gergő ligetben. 

– Most a Jogklinikával együttműködve gyűjtöttünk a héten adományokat, hogy a rászoruló családoknak is szépen telhessen az ünnepi időszak. A jogi kar Bocskai utcai épületének egyik termét gyűjtőponttá alakítottuk, az egyesület tagjai kétórás váltásokban fogadták az adományokat. Az akciót az összes közösségi oldalunkon meghirdettük. Pénteken emellett pár tagunk kiállt a közeli élelmiszerbolt elé, és a járókelőktől is gyűjtöttek adományokat – mondta Aracsi Viven joghallgató. 

Kiss Erzsébet, az alapítvány kuratóriumának elnöke meghatódva köszönte meg az egyetemisták adományait. 

– Annyira hálás vagyok, hogy elmondani nem tudom. A fiatalok maguktól kerestek meg bennünket, ami annyira csodálatos. Az adományokat elsősorban a vidéki, tanyán élő családok kapják majd, mert ők vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben. A szegedieknek több lehetőségük van arra, hogy segítséget kapjanak – fejtette ki Kiss Erzsébet, majd elmondta, Szegeden és környékén jelenleg körülbelül 170 mélyszegénységben élő család tartozik az alapítványhoz, Szentesen és környékén pedig még több. 

– Most ráadásul egyre csak gyűlnek a családok a nagy áremelkedések miatt. Elsősorban tartós élelmiszerre van szükségük, a gyerekeknek csokoládéra, hogy nekik is szép lehessen az ünnep – mondta a kuratóriumi elnök. December 22-ig a Fatima Ház nyitva tartási idejében várják a jószívű felajánlásokat. Sok hátrányos helyzetű családban már olykor az is teljesíthetetlen kihívás, hogy az ünnepi asztalra kerüljön valami finomság, nemhogy a fa alá ajándék. Így köszönettel fogadnak jó állapotú játékokat is, hogy a legnehezebb körülmények között élő gyerekek is megtapasztalhassák legalább karácsonykor az ajándékbontás izgalmát és örömét. Nem baj, ha használtak, de fontos, hogy az adományok jó állapotúak legyenek, hogy valóban örömet szerezhessenek a lurkóknak. 

Arra is lehetőséget biztosítanak az alapítvány munkatársai az adakozni vágyók számára, hogy konkrét kívánságokat teljesítsenek. A nehéz sorsú gyerekek szíve vágyainak listáját az alapítvány közösségi oldalán olvashatják. 

– Két használt, de nagyon jó állapotú gyerekkerékpárt kaptunk éppen tegnap, úgyhogy két tündéri kislánynak már biztosan teljesül a kívánsága. Reméljük, a többi gyereknek is sikerül ajándékot vinnünk a fa alá – mondta Kiss Erzsébet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában